Consiliul Miniștrilor de Interne ai UE a cerut Comisiei Europene să extindă controalele la frontierele europene. Italia privește cu îngrijorare către posibila închidere a rutei balcanice. Sute de mii de imigranți ar putea să se reverse către Ancona și Bari: ”S-ar putea să trebuiască să găzduim 400.000 de persoane”, scrie La Stampa.
Miniștrii de Interne ai UE, reuniți într-un Consiliu informal la Amsterdam sub președinția olandeză, au cerut Comisiei Europene să activeze procedurile prevăzute de articolul 26 din Codul Frontierelor Schengen, care prevede introducerea controalelor timp de doi ani la frontierele interne ale zonei de liberă circulație. Șase state membre ale UE (Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Franța, Slovenia) și o a șaptea țară membră a Spațiului Schengen dar nu a UE, Norvegia, au introdus controale temporare.
Pentru a aproba introducerea acestor controale, Comisia trebuie să constate ”grave carențe în desfășurarea controalelor la frontierele externe” care determină ”o amenințare gravă pentru ordinea publică sau siguranță” în cadrul spațiului Schengen.
”Statele membre au invitat Comisia Europeană să pregătească bazele juridice și practice pentru continuarea măsurilor temporare introduse la frontierele interne, pe baza articolului 26 din Codul Schengen”, a declarat ministrul olandez de Interne, Klaas Dijkhoff, vorbind presei la încheierea reuniunii prezidată de el.
Comisia evaluează situația din Grecia, și dacă se vor constata ”carențe grave”, se va recomanda menținerea timp de doi ani a controalelor temporare deja reintroduse la frontierele interne.
Nu este vorba de o ”suspendare a Schengen”, afirmă autoritățile italiene, ci de o măsură prevăzută de regulile Schengen (”codul”), tocmai pentru a proteja spațiul de liberă circulație în caz de criză la granițele sale externe, activând în mod temporar un fel de ”a doua linie” numai la câteva frontiere interne.
Ministrul de Interne Alfano privește paharul pe jumătate plin: ”Schengen e salvat. Pentru moment. Avem câteva săptămâni pentru a evita să se dizolve printre egoismele naționale”.
Dar odată cu începerea primăverii, scrie La Stampa, s-ar putea vedea din nou mase de refugiați la porțile Europei. Și dacă suspendarea pentru 2 ani cerută de cele șase țări pare o catastrofă, și mai rău ar putea fi dacă alții ar închide ruta balcanică. Riscul e ca din Grecia și Croația sute de mii de imigranți să se reverse către porturile din Ancona și Bari. În acel punct Italia ar trebui să se pregătească să primească 300 sau 400 de mii de persoane.