A iscat discuţii, în ultimele zile, cursul de limba şi literatura română care se ţine la şcoala din Fiorenzuola (Piacenza), început pe 10 noiembrie şi care va continua în fiecare marţi până pe 31 mai 2016, scrie piacenza24.eu.
Însă directorul şcolii, Mario Magnelli (foto 1, stânga), care are în spate o experienţă de treizeci de ani în şcoală ca profesor şi a fost implicat şi în politică (consilier provincial pentru Cultură şi consilier la Primăria din Alseno, pentru Educaţie) a ţinut să precizeze câteva aspecte ale acestei iniţiative pe care el o consideră „foarte pozitivă”.
A precizat că „şcoala noastră a fost contactată de inspectoratul şcolar regional, prin intermediul Ambasadei române, pentru a se organiza aceste cursuri în şcolile italiene. Am efectuat un sondaj pentru a şti dacă elevii ar fi interesaţi şi 30 de elevi şi-au arătat disponibilitatea prin intermediul părinţilor lor. Şi astfel a sosit o profesoară de limba română, plătită de ambasada României, iar noi am oferit numai aspectul logistic”.
Un curs gratuit, atât pentru şcoala medie G. Gatti cât şi pentru alţi elevi şi care se ţine în afara orarului obişnuit de predare: „Şcoala noastră este deschisă elevilor şi după-amiaza, pentru toate oportunităţile formative, cu cursuri de limbă, de la engleză la spaniolă, până la cursuri de bucătărie. Şi acum facem şi acest lucru – a explicat Magnelli. Astfel surprinde că se poate găsi un motiv de polemică, când aprofundarea culturală este unicul adevărat instrument de cunoaştere pe care îl putem transfera elevilor”.
Iniţiativa a fost imediat luată în vizor de Lega Nord, însă directorul Magnelli nu are îndoieli că acest curs, împreună cu altele, poate fi util integrării: „La Fiorenzuola avem 40% elevi străini şi dacă nu luăm în considerare acest aspect riscăm să intrăm în dificultate, pentru că trebuie să formăm cetăţenii viitorului. Şi astfel trebuie să facem astfel încât să se dezvolte competenţele lor culturale. Apoi, să-i chemi după-amiaza ca să îşi înveţe cultura sau culturi diferite este un mod pentru a-i integra mai bine. Pentru cursul de română am avut rol de facilitatori, fără a cheltui un cent şi consider această iniţiativă foarte pozitivă”.
Matteo Rancan, Lega Nord (stânga): „De neconceput”
Lega, prin intermediul consilierului regional Matteo Rancan, a criticat-o dur: „Cui îi poate folosi învăţarea la şcoală a limbii române? Toţi cunoaştem răspunsul, deşi introducerea acestei materii devine o tendinţă contagioasă printre directori, şi în provincia Piacenza”.
„Deşi se ştie foarte bine că în localitatea noastră populaţia încă are dificultăţi cu limba engleză – observă Rancan -, în ultimii ani am asistat la o diminuare a orele de engleză care este considerată limba de bază a zilelor noastre. Şi ca şi cum nu ar fi de-ajuns, creşte în schimb numărul de directori şcolari care consideră fundamental să predea elevilor o limbă vorbită de numai 24 de milioane de persoane, împărţite între două ţări care cu siguranţă nu se disting prin a fi puteri economice.
În cazul în care scopul ar putea fi acela de a doborî neîncrederea dintre foarte tinerii noştri şi conaţionalii imigranţi din România şi Moldova, se cade din păcate în obişnuita eroare ideologică a celor care i-ar dori pe italieni scufundaţi în cultura străinilor găzduiţi. Integrarea, dimpotrivă, are loc când străinii cunosc limba ţării care îi găzduieşte, când cunosc şi înţeleg cultura şi legile. Îndeplinirea procesului de integrare între diferite naţionalităţi nu poate avea loc adaptând majoritatea la majorităţile distincte”.