Știri Italia – Cum va funcționa noul venit de cetățenie al guvernului Meloni – Subsecretarul pentru Muncă Durigon explică care este propunerea Ligii de modificare a venitului de cetățenie (reddito di cittadinanza). Subvenția se pierde după o singură respingere a unei oferte de muncă adecvate.
>>> Italia: Venit de cetățenie doar pentru cei care nu pot munci, Guvernul Meloni limitează numărul celor care îl vor primi
Noul venit de cetățenie al guvernului Meloni
Guvernul Meloni este gata să revizuiască Venitul de cetățenie, dar nu va exista o tăiere bruscă pentru salariații care sunt considerați apți pentru muncă. Subsecretarul Ligii Nordului, Claudio Durigon explică în Corriere della Sera, clarificând că va fi o cale către expirarea subvenției, cu reînnoiri pe perioade din ce în ce mai scurte. Venitul de cetățenie va expira complet după un singur refuz al unei oferte de muncă adecvate (în acest moment, cecul se pierde după două refuzuri).
„Un sistem care să stimuleze oamenii să muncească” , a explicat subsecretarul pentru Muncă. Ideea executivului este să recupereze resurse din modificarea subvenției pentru a le folosi pe o nouă „Cotă 102” la pensionare: Liga își propune să trimită oamenii la pensie cu 41 de ani de cotizare și 61 de ani de vârstă. O propunere care ar permite unui număr de aproximativ 90.000 de lucrători să se pensioneze mai devreme.
>>> Meloni: „Odată cu încetarea obligației de vaccinare, 4 mii de medici revin în serviciu”
Liga vrea să schimbe venitul de cetățenie
„Subvenția nu poate fi pe viață. Trebuie stabilit un termen dincolo de care să nu se poată trece, la fel ca la Naspi” , indemnizația de șomaj. Ideea este aceea a unei călătorii pe etape: după primele 18 luni de venit, poți continua maxim încă doi ani și jumătate, „dar cu un décalaj” .
În practică, după primele 18 luni, dacă beneficiarul nu și-a găsit un loc de muncă, indemnizația este suspendată și unul trece timp de șase luni pe o cale a politicilor active de ocupare, care include cursuri de formare, de exemplu. Pentru politicile active, agențiile private vor fi implicate mai mult și vor fi întărite stimulente pentru cei care reușesc să plaseze în muncă persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
Această fază, după cum a explicat premierul Giorgia Meloni, ar putea fi susținută prin recurgerea la resursele Fondului Social European. Dacă după 6 luni persoana este în continuare fără muncă, spune Durigon, ar putea obține din nou venitul de cetățenie, „dar cu o sumă redusă cu 25% și o durată redusă la 12 luni” , timp în care ar continua să se pregătească, să devină. atractiv pentru companii.
Dacă nici după această perioadă beneficiarul nu reușește să acceseze piața muncii, acesta va fi suspendat încă șase luni de la Venitul de cetățenie, după care va putea aplica pentru ultima dată subvenția, de data aceasta „ doar șase luni și pentru o sumă redusă cu încă 25%. Adică va primi jumătate din ceea ce a primit la început.”
Primăriile vor gestiona venitul de cetățenie
Apoi capitolul controale: „Noi credem – a spus Durigon – că sistemul nu trebuie să mai fie administrat centralizat de INPS ci pe teritoriu de către primării, care cunosc mai bine situațiile reale de sărăcie”. În acest fel , se calculează că se vor putea economisi „la capacitate maximă, adică la finalul procesului, cel puțin 3 miliarde” la o cheltuială de aproximativ 8 miliarde pe an. „Dar deja la început, cu suspendarea și tăierea cu 25% a subvenției, circa 1,2 miliarde, fără a socoti economiile cu controalele”.
Bani care potrivit Durigon ar putea fi folosiți „pentru a întări intervențiile pentru cei săraci adevărați și apoi pentru a introduce Cota 41, adică posibilitatea de a se pensiona după 41 de ani de muncă”.
Români denunțați, au primit venit de cetățenie necuvenit
Numeroase cazuri de încasare nelegitimă a acestui venit de cetățenie au ca protagoniști români. Ultimul caz s-a petrecut în Liguria, la Sampierdarena, unde carabinierii, cu ajutorul oficialilor INPS din Genova, au depistat si denunțat în stare de libertate 17 români. Aceștia au fost identificați drept beneficiari ilegitimi de „venit de cetatenie” fara să îndeplinească condițiile, potrivit ligurianotizie.it.
Concret, la depunerea cererii de primire a alocației în cauză, românii au prezentat declarații false cu privire la domiciliul real, încasând nejustificat mii de euro.
Corriere della Sera , gazetaromaneasca.com