Ţările europene au început să anunţe ridicarea restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus şi se pregătesc pentru reluarea turismului, aşteptând din partea Comisiei Europene măsuri omogene pentru protejarea turiştilor şi a angajaţilor.
Turismul reprezintă peste 10% din PIB-ul Uniunii Europene şi circa 12% din locurile de muncă. UE este destinaţia lider la nivel mondial, cu peste 40% din piaţă şi 562 milioane de sosiri internaţionale, cu nouă ani consecutivi de creştere susţinută, conform Ministerului spaniol al Turismului.
La reuniunea miniştrilor turismului din 27 aprilie, miniştrii de resort din Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru, România şi Bulgaria au prezentat o declaraţie comună pentru a solicita Uniunii Europene un plan de recuperare destinat atenuării impactului negativ provocat de COVID-19 şi relansării sectorului turistic european.
Miniştrii turismului din UE au discutat şi despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19”, precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii.
Repornirea turismului în Italia
Ministrul italian al culturii, Dario Franceschini, a încurajat italienii, dar şi turiştii străini să-şi petreacă vacanţa de vară în Italia, în cadrul unui interviu apărut în cotidianul Il Messaggero.
”Investim foarte mult în turismul intern întrucât va fi o vară de vacanţe în Italia”, a declarat Dario Franceschini, care a precizat că guvernul lucrează şi la un plan de măsuri pentru revenirea turiştilor străini în Peninsulă.
Ministrul a insistat asupra necesităţii aplicării aceloraşi protocoale şi norme de protecţie în domeniul sănătăţii pe tot teritoriul Europei, astfel încât cetăţenii din diferite ţări ale Uniunii Europene să poată circula liber.
La acest capitol, ministrul subliniază că va conlucra în special cu Germania, „ţară din care provine cel mai mare număr de turişti care vizitează Italia”.
„Dar despre ce fel de turism este vorba dacă, spre exemplu, doar unii dintre noi vor putea probabil mânca la un restaurant sau la o pizzerie?”, se întreabă Franceschini, care vrea, de asemenea, să facă „tot posibilul pentru a creşte numărul meselor la terase”.
Acesta a mai spus că poartă discuţii cu comitetul ştiinţific care consiliază Guvernul pe perioada pandemiei în legătură cu ”criteriile de securitate pentru deschiderea progresivă a tuturor domeniilor de competenţă ale ministerului său, de la unităţi balneare la teatre, dar şi muzee, cinematografe, platouri de filmare”.
Obiectivul Guvernului este redeschiderea muzeelor şi a parcurilor arheologice începând cu 18 mai, ”în aceeaşi manieră ca şi supermarketurile: cu păstrarea unei anumite distanţe între persoane, măşti şi intrări decalate”.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ