Menu
in

Cum a fost cenzurat Dostoievski la Universitatea din Milano și cum s-a cerut dărâmarea statuii de la Florența

Cum a fost cenzurat Dostoievski la Universitatea din Milano și cum s-a cerut dărâmarea statuii de la Florența.

Cum a fost cenzurat Dostoievski la Universitatea din Milano și cum s-a cerut dărâmarea statuii de la FlorențaCursurile despre opera scriitorului rus Feodor Mihailovici Dostoievski sunt descurajate în unele universităţi italiene, aceasta fiind o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, anunță News.ro, citând Le Figaro.

Dostoievski este o victimă a unei tentative de cenzură? Fără îndoială pentru profesorul şi autorul italian Paolo Nori.

Într-un videoclip (VIDEO AICI) publicat la 1 martie pe contul său de Instagram, acesta a denunţat decizia Universităţii Milano Bicocca de a anula patru cursuri despre opera scriitorului rus, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia

. O „cenzură ridicolă” pentru profesor, dar şi pentru clasa politică italiană, care deplânge şio tentativă de a desfiinţa o statuie a lui Dostoievski la Florenţa.

Cum a fost cenzurat Dostoievski la Universitatea din Milano

Cu emoţie şi ochii în lacrimi, scriitorul a decis să vorbească. „Ar trebui să încep miercuri un curs de patru lecţii despre romanele lui Dostoievski, de o oră şi jumătate fiecare, gratuite şi deschise tuturor”, a explicat el. „Dar evenimentele nu s-au desfăşurat aşa cum era prevăzut, pentru că un email de la rectorat i-a fost adresat între timp.

„Dragă domnul profesor, vice-rectorul a transmis decizia de a amâna cursurile despre Dostoievski. Scopul este de a evita orice formă de polemică, în special internă, în acest moment de mare tensiune”, se arăta în mesaj. O decizie nesusţinută pentru profesorul de litere şi ştiinţe umaniste.

„În Italia, astăzi, a fi rus este considerat drept o greşeală. Şi, aparent, chiar şi un rus mort”, a explicat el în legătură cu F.M. Dostoievski,  profesorul amintind de condamnarea la moarte în 1849 pentru că a citit un text interzis.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un lucru teribil care mă face să plâng, dar aceste reacţii sunt ridicole. Când am citit acest email al Universităţii, nu mi-a venit să cred”, a continuat el.

„Ar trebui să vorbim mai mult de Dostoievski sau de Tolstoi, primul care a inspirat mişcări non-violente şi care de altfel era foarte admirat de Gandhi. O universitate care interzice acest curs, este pur şi simplu incredibil”.

Universitatea milaneză a revenit asupra deciziei, a doua zi după publicarea videoclipului de către profesor.

Rectorul Giovanna Iannantuoni a explicat situaţia: „Nu există cenzură, cursul se va ţine aşa cum era prevăzut. A fost o neînţelegere într-un moment de mare tensiune”, a mărturisit ea. Vice-rectorul a încercat să justifice demersul: „Am vrut doar să amânăm şi să adăugăm autori ucraineni”.

„A interzice studierea lui Dostoievski pentru a i te opune lui Putin este nebunie. Trebuie studiat mai mult, nu mai puţin, mai ales într-o astfel de perioadă. Universităţile au nevoie de profesori, nu de birocraţi incompetenţi”, a spus fostul premier italian democratul Matteo Renzi.

Statuia lui Dostoievski de la Florența

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea scriitorului rus, o statuie a lui Dostoievski a fost instalată în decembrie în Parcul Cascine din Florenţa. La doar trei luni de la instalarea ei, existenţa îi este deja pusă sub semnul întrebării.

De fapt, primarul Florenţei, Dario Nardella, a anunţat pe contul său de Twitter că a primit prin poştă o cerere de desfiinţare a monumentului. El nu a precizat de la cine a primit solicitarea.

„Mi s-a cerut să demolez statuia lui Dostoievski din Florenţa. Să nu devenim confuzi. Este un război nebun al unui dictator şi al guvernului său, nu un război al unui popor contra altuia. În loc să anulăm secole de cultură rusă, să ne concentrăm să-l oprim pe Putin”, a indicat el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version