Menu
in

Criza împinge familiile italiene să renunțe la menajere și badante

Familiile italiene renunță la menajere și îngrijitoare – Scade numărul familiilor italiene care apelează la lucrători domestici. Există mai puțin de un milion (-6,6%) de gospodării care apelează la ajutor.
Italia, româncelor nu le mai convine munca de îngrijitoare, criză tot mai mare de badante

Familiile italiene renunță la menajere și îngrijitoare

Angajatorii autohtoni au fost sub un milion în 2022, o ușoară scădere față de anul precedent. Datele INPS, furnizate exclusiv pentru Observatorul Domina, vorbesc despre 977.929 de familii care angajează lucrători casnici, îngrijitori sau babysitter, scrie Avvenire.

Este cu 6,6% mai puțin: o ajustare după creșterile din 2020 și 2021 din cauza măsurilor de limitare a pandemiei, cifre care urmează totuși aceeași tendință descendentă ca și lucrătorii din sector care sunt angajați cu contract regulat.
Mai puține menajere și îngrijitoare românce în Italia, scădere uriașă de 10 la sută

Mai mult de o treime dintre angajatori sunt concentrați în Lombardia și Lazio, în timp ce 57% dintre deținătorii de locuri de muncă sunt femei și 6% sunt străini (2% din Uniunea Europeană, 4% din afara UE).
Diana Șoșoacă: „Guvernul să aducă acasă badantele românce din Occident pentru azilele de bătrâni din România”

Contractele de îngrijire

De asemenea, în Raportul întocmit de Domina (asociația care reunește familiile care angajează lucrători casnici), reiese că în rândul bărbaților care au activat un contract cu lucrătorii de servicii la domiciliu sau cu lucrătorii de îngrijire personală, există o concentrare mai mare pe grupe de vârstă până la 59 de ani (36,2%) în timp ce în rândul femeilor segmentul cel mai reprezentat este cel de cel puțin 80 de ani (41,7%). Trebuie reținut, însă, că angajatorul nu coincide întotdeauna cu beneficiarul direct al prestației (este posibil, de exemplu, ca un îngrijitor să fie angajat de copilul unei persoane în vârstă neautosuficientă).

Și, din nou, printre angajatori se numără peste 100 de mii de persoane cu dizabilități (10,3% din total) și 3.417 preoți (0,3%). Apoi sunt 674 de cazuri de soți și peste 19 mii de relații de angajați în care există o relație de familie (până la gradul III), cu o prevalență a femeilor în rândul lucrătorilor (77,3%). Frecventă este și conviețuirea dintre angajatori și lucrătorii casnici: peste 228 de mii de relații contractuale, egale cu aproape un sfert din total (23,4%). În fine, există 1.700 de persoane juridice care apar drept angajatori autohtoni (-3%).
Un an de muncă pentru badante valorează 20 de euro pensie, iată cum să ajungi la 600 de euro pensie la 67 de ani

Un milion de familii de angajatori

Potrivit lui Lorenzo Gasparrini, Secretarul General al Domina, „Familiile italiene joacă un rol din ce în ce mai important, nu doar ca beneficiari de servicii de asistență, ci și ca angajatori ai lucrătorilor casnici.

În modelul actual de bunăstare, familiile se trezesc gestionând servicii fundamentale precum îngrijirea persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități sau îngrijirea copiilor, fără a lua în considerare ajutorul esențial în gestionarea căminului.

Având în vedere doar componenta înregistrată în mod regulat de INPS, există aproape un milion de familii de angajatori. Pandemia a evidențiat dificultățile sistemului național de sănătate care, fără angajamentul familiilor, ar fi și mai mult sub presiune. Important este, prin urmare, să acordăm recunoaștere și sprijin acestui angajament, permițând familiilor să funcționeze în siguranță și încredere.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Exit mobile version