Coșmarul găsirii unei locuințe: Cartier periferic la Torino, două camere, bucătărie și baie, încălzire centralizată, liber imediat, chiria cerută este de 410 euro pe lună. «Sigur că da, este încă disponibil», răspund cu amabilitate la telefon cei de la agenția imobiliară. «Fixăm o întâlnire?». Sigur. Cel care vrea să închirieze apartamentul este un imigrant: «Ah. Eh». Pauză. «Așteptați un moment la telefon». Voci pe fundal. «Alo? Mai sunteți acolo?». Da. «Îmi pare rău, nu e posibil». De ce? «Pentru că proprietarul nu vrea străini».
La Stampa a documentat ceea ce pățesc majoritatea străinilor care vor să închirieze o casă în Italia: neîncrederea proprietarilor, pe alocuri marcată chiar de rasism.
Reporterul italian a telefonat la 60 de agenții și privați pentru a ajuta un imaginar amic african să găsească o casă la Torino. Rezultatul este descurajator. De foarte multe ori, răspunsul a fost: «Fără imigranți». La Torino, la 50 de ani după nemiloasele anunțuri «nu se închiriază celor din sud», neîncrederea încă se transformă în rasism. Și de suferit au străinii.
La telefon am spus povestea inventată însă verosimilă a unui bărbat de 40 de ani originar din Somalia, căsătorit, în Italia din 2016, în regulă cu documentele, cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată și un salariu de 1.400 de euro net pe lună. «Nu contează», răspunde nerăbdător agentul de la celălalt capăt al telefonului care propune o locuință în Vallette. «Proprietarul casei ne-a cerut în mod explicit să găsim chiriași italieni». De ce? «Cum de ce? Eu de unde să știu? Așa a decis. Spune că dacă bagi africani în casă, nu plătesc». Precizarea finală sună ca o glumă: «Și oricum nu e deloc rasism».
La periferie sunt mii de locuințe goale, însă pare că proprietarii preferă să le țină așa mai degrabă decât să aibă imigranți în chirie. Și când te gândești că la Torino peste un sfert din apartamente sunt ocupate de străini. Potrivit unui studiu al ”Solo Affitti”, la Torino 62% dintre locuințele închiriate sunt ocupate de italieni, 18,7% de cetățeni proveniți din țări europene și 9.3% de străini din afara UE.
În plus, străinii plătesc mai mult: «Imigranții ajung deseori să plătească chirii mai mari decât cele ale pieței», denunță Sergio Contini, secretar provincial torinez al Sunia, sindicatul chiriașilor de la Cgil. «În special în zonele periferice, extracomunitarilor li se cere o chirie cu 20-30% mai mare decât cea aplicată italienilor».