in

Coșmarul de pe navele refugiaților. Poveștile dramatice ale imigrantelor, abuzuri sexuale și sarcini nedorite

Ashe are 19 ani și este de origine etiopiană. A sosit din Libia la bordul bărcilor cu refugiați.

În septembrie s-a prezentat la Centrul antiviolență de la Clinica Mangiagalli, distrusă. Un bărbat i-a promis bani pentru călătoria până în Italia dar a sechestrat-o și violat-o două zile la rând. Odată ce a descoperit că este însărcinată, și-a spus: «Nu vreau să aud nimic de acest copil, vreau doar să uit». Voluntarii, psihologii și ginecologii au ajutat-o.

Precum Ashe sunt multe imigrante care cer întreruperea sarcinii sau care denunță povești legate de violuri.

Nadira, de 20 de ani, care a circulat cu fiica sa, a ascuns banii în hainele pe care le purta. I le-au smuls unii și alții și ea a rămas goală, inclusiv fără demnitate. Victimele sunt toate tinere, uneori foarte tinere. Toate șantajate și amăgite cu false promisiuni. Multe și-au plătit călătoria speranței prostituându-se sau pur și simplu nu s-au opus abuzurilor sexuale, numai ca să adune câțiva bani și să fugă.

Medicii centrelor de ajutor împotriva violurilor confirmă că în ultimele luni s-a înregistrat o amplificare a cererilor de ajutor din partea unor imigranți. «Cererile cresc în mod semnificativ în mod concomitent cu valurile de sosiri de refugiați – confirmă Alessandra Kustermann, de la conducerea Centrului de ajutor împotriva violenței sexuale și domestice.

Femeile sunt violate în taberele de refugiați din Libia și descoperă începutul sarcinii în timp ce călătoresc». Din păcate violul, înainte sau pe timpul călătoriilor, pare o îndatorire obligatorie, de la care nicio femeie, nici măcar dacă este deja însărcinată, nu reușește să se sustragă. Odată ajunsă în Italia, dacă femeia denunță că a fost traficată și că a suferit violuri are dreptul la protecție internațională. Este audiată de Comisia teritorială, de poliție, de medici, de psihologi. Și dacă decide că vrea să țină copilul, va fi inserată în programe de asistență și pregătire pentru naștere.

Din 2012 până în 2015 au fost prestate 400 de consilieri și nu se exclude să fie asistate și femei care denunță violuri false pentru a beneficia de protecție internațională: calea cea mai sigură de a fi protejate odată sosite fără nimic în Italia.

În afară de refugiatele în fugă, există și multe cazuri de femei bătute în mod regulamentar de soț, amenințate cu moartea, rănite cu un cuțit pe timpul sarcinii. Sau obligate să avorteze de către partenerul de viață.

În august, la centru s-a prezentat o femeie de 23 de ani, în a cincisprezecea săptămână de sarcină: partenerul aruncase asupra ei o găleată cu înălbitor, arzându-i burta. O consolare există: serviciul de asistență antiviolență funcționează și, datorită asociațiilor de voluntariat, este mai simplu să se intercepteze acea lume ascunsă a femeilor tăcute obișnuite să suporte și să nu denunțe.

Încă mai trebuie lucrat pentru a îmbunătăți asistența psihologică: parcursurile sunt lungi și nu întotdeauna simple, în special când victimele nu vorbesc nici engleză, nici franceză și este necesar ajutorul unui mediator.


Citiți și:

Invadatori, teroriști, hoți de locuri de muncă, paraziți…Tot ceea ce știi despre imigranți e fals, iată de ce

Calais, camionagiu român atacat de refugiați cu un trunchi de copac: ”A fost la un pas de moarte”

Ungaria împotriva Europei: ”NU” repartizării imigranţilor

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O echipă de fotbal din Italia se mândrește cu portarul român: «Ștefan, un profesionist printre amatori…»

Numărul copiilor români născuți în Italia a scăzut dramatic: aproape cu un sfert mai puțin