De când au început restricțiile, în medie, familiile au cheltuit peste 200 de euro mai mult față de perioada anterioară, pentru mâncare: fructe + 16%, legume + 8,5%, carne + 2%. Alarma Uil Lazio
Cumpărăturile la Roma în starea de alarmă cauzată de Coronavirus costă cu 200 de euro mai mult pe familie, o tragedie pentru acei romani care și-au pierdut locul de muncă sau și-au văzut veniturile lunare tăiate la jumătate: fructe și legume care au devenit scumpe ca aurul. Prețurile lunii iunie la aceste categorii de alimente au crescut cu 16% și 8,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, afirmă sindicatul Uil Lazio, potrivit affaritaliani.it.
Pe de o parte, în lunile de blocare, costurile de combustibil și diverse călătorii au scăzut, pe de altă parte există o creștere a costurilor necesităților de bază. Acest lucru rezultă dintr-un studiu realizat de Uil del Lazio, în colaborare cu institutul de cercetare Eures, asupra dinamicii inflaționiste a cheltuielilor în timpul pandemiei Covid-19. Dinamica inflaționară provocată de pandemia care numai în Italia a ucis peste 35.000 de persoane și a infectat aproape 250 de mii, în timp ce PIB-ul a scăzut cu 12%, cu consecințele unui șomaj galopant.
Concret, în perioada martie-iunie 2020, prețurile au crescut brusc în sectorul alimentar și al băuturilor alcoolice și tutun: cu referire la primul grup, în martie 2020 s-a înregistrat o creștere de 1,7%, care a atins + 3,5% în mai, iar în iunie 2020 + 3,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceasta este cea mai mare variație din ultimii douăzeci de ani, cu excepția anului 2008, anul recesiunii globale.
Dar care este cauza acestei creșteri a prețurilor la produsele alimentare? Probabil că aceasta este o consecință a „cursei” pentru aprovizionarea cu alimente, care a caracterizat mai presus de toate primele faze ale blocajului, provocând un exces de cerere care, în consecință, a determinat creșterea nivelului prețurilor, dar și în dificultățile de a găsi muncitorii agricoli puternic penalizați de pandemie.
„Un fenomen foarte periculos din punct de vedere social – afirmă secretarul general al Uil Lazio, Alberto Civica – pentru că, pe de o parte, este conectat la situații de urgență, pe de altă parte riscă să creeze o situație de urgență suplimentară: aceea de a te priva de bunuri primare, mai ales în special moment în care dificultățile economice ale muncitorilor, familiilor și companiilor s-au accentuat considerabil.
Angajările, conform celor mai recente date, au scăzut cu 33%, cererea de concedieri a crescut exponențial. Pentru cei care și-au văzut veniturile scăzând brusc, această creștere a bunurilor primare este de parcă ar fi de zece ori mai mare decât cea reală și ar putea produce consecințe sociale dramatice și greu de recuperat „.