Poliţia italiană a anunţat miercuri că a confiscat o cantitate-record de 14 tone de amfetamină – sub forma a 84 de milioane de tablete de ”captagon” (fenetilină), cunoscut drept ”drogul jihadului” – produsă în Siriade către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP.
Această captură, realizată în portul Salerno, la sud de Napoli, are o valoare de piaţă de un miliard de euro, precizează într-un comunicat poliţia italiană, evocând ”cea mai mare confiscare de amfetamină la nivel mondial”.
Potrivit anchetei, coordonată de Parchetul din Napoli, drogurile se aflau în trei containere suspecte, care conţineau cilindri de hârtie de uz industrial şi roţi metalice.
Fiecare cilindru de hârtie în mai multe straturi, de aproximativ doi metri lungime şi un diametru de 1,4 metri – probabil fabricată în Germania – permitea ascunderea în interior a aproximativ 350 de kilograme de comprimate, fără să poată fi detectate cu scannerul.
Enormele roţi metalice, tăiate de către experţi, erau de asemenea umplute cu pastile.
Comprimatele erau ştampilate cu simbolul ”captagon” – un medicament clasat drept produs stupefiant, cunoscut de asemenea sub denumirea de ”drogul jihadului”, precizează anchetatorii.
”Ştim că Statul Islamic îşi finanţează propriile activităţi teroriste prin trafic de droguri sintetice produse în Siria care, din acest motiv, a devenit în ultimii ani primul producător mondial de amfetamină”, subliniază poliţia în comunicat.
În urmă cu două săptămâni, aceeaşi unitate de anchetă de la Napoli, specializată în crima organizată, a interceptat un container cu haine contrafăcute – în care erau ascunse 2.800 de kilograme de haşiş şi 190 de kilograme de amfetamină – sub forma a peste un milion de pastile ştampilate ”captagon”.
Anchetatorii estimează că un ”consorţiu” de grupări criminale se află în spatele acestor operaţiuni, întrucât cele 85 de milioane de comprimate pot satisface o piaţă de talia celei europene.
Potrivit unei ipoteze, ar putea fi vorba despre un ”cartel” al unor clanuri din cadrul Camorra, mafia napolitană.
Izolarea impusă din cauza pandemiei covid-19 a blocat cel mai probabil producţia şi distribuţia de droguri de sinteză în Europa.
Astfel, numeroşi traficanţi s-ar fi îndreptat către Siria, pentru a se reaproviziona.
Poliţia italiană subliniază că acest ”captagon” – vândut în Orientul Mijlociu – ”este foarte răspândit în rândul combatanţilor, cu scopul de a inhiba frica şi durerea”.
Produs de asemenea în Liban şi difuzat în Arabia Saudită în anii ’90, acest drog a fost găsit în ascunzători ale teroriştilor, ca cei care au comis atentatele de la Paris din 2015, în sala de concerte Bataclan.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ