Acum se negociază formarea noului guvern la Roma, în timp ce militanții din Mișcarea 5 Stele (M5S) votează pe platforma Rousseau dacă sunt sau nu de acord cu un guvern de coaliție dintre M5S și PD, condus de Giuseppe Conte. A fost cea mai fierbinte vară din istoria modernă a politicii italiene. Nicicând în luna august nu a fost criză de guvern, cu toate consecințele care decurg din aceasta.
Ne apropiem de finalul crizei, premierul desemnat Giuseppe Conte urmând ca miercuri, 4 septembrie, să îi comunice președintelui Mattarella lista noului guvern de coaliţie, dacă, repetăm, militanții 5 Stele vor fi aprobat alianța.
Anunțul lui Salvini
În urmă cu mai puțin de o lună, în 8 august, Salvini a decretat ruperea coaliției de guvernare și a cerut alegeri anticipate „cât mai rapid posibil”. Planul său a eșuat, aliații săi sunt pe cale să facă un nou guvern cu Partidul Democrat, iar Lega a scăzut în sondaje, de la peste 38%, la circa 34%, în timp ce M5S a crescut cam cu aceleași procente, ajungând aproape de 22%.
Nu este foarte clar care este motivul pentru care Matteo Salvini a decis să rupă alianța cu Luigi Di Maio, după 14 luni de colaborare. O ipoteză este că, sigur pe popularitatea de care se bucura și pe sondajele favorabile (36-38% din intențiile de vot), a considerat că poate guverna singur, sau cel mult într-o alianță cu partidul Fratelli d’Italia, condus de Giorgia Meloni.
Oficial, motivul a fost refuzul partenerilor din 5 Stele de a aproba numeroasele proiecte susținute de Lega, cum ar fi „Flat Tax” (cota unică) sau Tav – proiectului trenului de mare viteză Lyon-Torino. Și asta deși Luigi Di Maio a aprobat până atunci aproape toate propunerile lui Salvini, inclusiv controversatul decret al siguranței.
La început se părea că Salvini dorește „doar” schimbarea a trei miniștri care nu-i plăceau, cei trei cu T – Tria, Toninelli, Trenta. De fapt, cererea a fost de alegeri anticipate. „Să mergem cât mai rapid la Parlament pentru a lua act că nu mai există majoritate (…) și să dăm rapid cuvântul alegătorilor”, a afirmat Salvini în 8 august.
„Este inutil să mergem mai departe cu „nu” și dispute, ca în aceste ultime săptămâni, italienii au nevoie de certitudini și și de un guvern care lucrează”, a adăugat el.
Anunțul a fost făcut după ce Parlamentul intrase în vacanță, dar pentru liderul Ligii nu era o problemă: „Vacanțele nu pot fi o scuză pentru a pierde timp și parlamentarii pot reveni la muncă săptămâna viitoare, așa cum o fac milioane de italieni, cu condiția să nu vrea să-și salveze privilegiile”, a spus el.
În 20 septembrie, Giuseppe Conte și-a anunțat demisia, cu un discurs în Parlament foarte critic la adresa lui Salvini, pe care l-a numit „iresponsabil” pentru faptul că a deschis o criză numai din „interese personale şi de partid”. Conte a vorbit despre toate problemele create de liderul Ligii în timpul guvernării sale, ultima fiind chiar decizia de a provoca o criză cu riscul ca, fără un nou Executiv, să intre în vigoare automat clauza care prevede o creştere a TVA-ului: „Comportamentul ministrului de Interne arată sensibilitate instituţională slabă şi o gravă lipsă de cultură constituţională”.
„Ai pătat 14 luni de activitate şi ai pus la îndoială şi munca depusă de miniştrii tăi”, i-a spus Conte lui Salvini, în Parlament.
Alegerile anticipate nu ar ajuta Italia, având în vedere situația economică. A treia economie din zona euro are creștere zero și o datorie publică uriașă, de 2.386,2 miliarde de euro, reprezentând 134% în raport cu PIB-ul Italiei. În plus, există riscul unei creşteri automate a TVA anul viitor, în cazul în care nu se acoperă o gaură bugetară de 23 de miliarde de euro.
Coaliția „Ursula”
Spre disperarea lui Salvini, foștii săi parteneri la guvernare au deschis tratative cu PD, pentru un nou guvern, pentru a se evita alegerile anticipate. Salvini a dat înapoi. A retras moțiunea de neîncredere depusă la adresa lui Conte, dar după ce Conte își anunțase deja demisia. Apoi Salvini i-a propus lui Luigi Di Maio postul de premier, doar să se refacă guvernul cu lega. Di Maio a refuzat și a explicat că nu există cale de întoarcere.
Soluția alianței cu PD este un fel de „soluție imorală” pentru Mișcarea 5 Stele, fiind vorba de doi inamici înverșunați până la declanșarea crizei. Nu demult, liderul PD Nicola Zingaretti declara că nu va face „niciodată” o alianță cu M5S. După începerea negocierilor cu Di Maio, a declarat că PD nu îl va accepta „niciodată” pe Giuseppe Conte în fruntea noului guvern. Și multe alte condiții „non negociabile” șterse cu buretele pe măsură ce negocierile avansau.
Romano Prodi, fost preşedinte al Comisiei Europene (CE) şi fost premier al Italiei, a dat și o denumire acestei alianțe: coaliția ”Ursula”, după numele preşedintei Comisiei de la Bruxelles Ursula von der Leyen, votată împreună de europarlamentarii PD și M5S, în contrast cu reprezentanții Ligii din Parlamentul European.
Giuseppe Conte a primit un sprijin și din partea preşedintelui american Donald Trump, care a declarat despre el că speră că „va rămâne prim-ministru”. Conte „a reprezentat Italia cu forţă la G7. Îşi iubeşte ţara şi lucrează bine cu Statele Unite”, a scris Trump pe Twitter.
După mai multe zile de negocieri, Mişcarea Cinci Stele a ajuns la un acord cu Partidul Democrat pentru formarea unui nou guvern în Italia, condus tot de premierul în exerciţiu, Giuseppe Conte, urmând să schimbe total direcția de acțiune, anulând multe măsuri luate de vechiul guvern. Aici este și marea necunoscută: Guvernul Conte 2 ar trebui să anuleze măsurile luate de guvernul Conte 1, printre care și „decretul siguranței”, aspru criticat de PD atunci când a fost aprobat.
Salvini protestează
Salvini, cel care a pierdut cel mai mult din această criză declanșată chiar de el, a anunțat o amplă manifestaţie la Roma, pentru 19 octombrie, „o mare zi a mândriei italiene”.
Matteo Salvini, ministru de interne încă în funcţie, a promis o revenire a partidului său în prim-planul arenei politice ”mai hotărât ca niciodată”, criticând ”un guvern care ia naştere la Bruxelles” şi afirmând că ”Italia nu va fi sclava nimănui”. „Nu sunt nervos din cauza intereselor mele, ci pentru că un furt al democraţiei este pe cale să se petreacă”.
Salvini a acuzat Bruxelles şi Berlin de complot – că încearcă să elimine Lega din Guvern – , şi a făcut referire în mod special la comisarul european Günther Oettinger, care a spus că alianţa Mişcarea 5 Stele – Partidul Democrat reprezintă „o verse bună” pentru Italia şi Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, el a lansat un avertisment contra celor care ar fi tentaţi să anuleze ”decretul siguranţă”, textul său menit să limiteze imigraţia clandestină.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ