Ce drepturi are o badantă atunci când persoana asistată moare? Relația de muncă dintre îngrijitoare și persoana în vârstă îngrijită se încheie odată cu decesul acesteia din urmă. Dar din punct de vedere legal care sunt consecințele?
>>> Italia, româncelor nu le mai convine munca de îngrijitoare, criză tot mai mare de badante
Ce drepturi are o badantă atunci când persoana asistată moare
Familiile au adesea nevoie de o figură de sprijin pentru a ajuta o persoană dragă care este în vârstă și nu este autosuficientă sau doar parțial autosuficientă. Îngrijitoarea este acea persoană care se ocupă de activitatea de sprijin, cum ar fi de exemplu pregătirea meselor și sprijin la luarea acestora, îmbrăcarea și îngrijirea igienei personale precum și sprijin la luarea medicamentelor sau însoțirea la vizitele medicale. Dacă pacientul are nevoie de prezență continuă, îngrijitoarea va locui în aceeași casă.
Dar ce se întâmplă atunci când asistatul moare: care sunt consecințele în contextul relației de muncă a îngrijitoarei? Există obligații care revin moștenitorilor? Money.it răspunde la aceste întrebări.
>>> În Italia se discută de mărirea salariilor pentru badante la 1.700 de euro pe lună
Preevederea Contractului Colectiv Național de Muncă pentru lucrători casnici și îngrijitori: se încheie automat relația de muncă?
Să începem imediat cu un fapt fundamental: contractul colectiv național referitor la munca casnică indică setul de drepturi ale îngrijitoarei la decesul persoanei pe care o îngrijea. Ei bine, contrar a ceea ce s-ar putea crede, raportul de muncă al îngrijitoarei nu se încheie automat – din cauza decesului persoanei în vârstă, neautosuficientă și bolnavă.
De fapt, este necesar – în orice caz – să existe un act efectiv de concediere , care, prin urmare, trebuie să fie în formă scrisă și nu doar orală. Aceasta va fi scrisoarea recomandată clasică cu confirmare de primire sau scrisoarea livrată manual și contrasemnată pentru primire.
Într-adevăr, contractul de muncă cu îngrijitoarea continuă dacă persoanele responsabile de încetarea acestuia nu își exprimă în mod concret voința. În orice caz, toate drepturile patrimoniale dobândite între timp de către lucrător rămân intacte. De exemplu orice plăți lunare neplătite încă (inclusiv la a treisprezecea) sau la indemnizația de concediere. Prin urmare, chiar și cu decesul pacientului, îngrijitoarea va avea tot dreptul să le revendice.
>>> Diana Șoșoacă: „Guvernul să aducă acasă badantele românce din Occident pentru azilele de bătrâni din România”
Cine concediază îngrijitoarea?
Este foarte important de precizat că cei care vor accepta moștenirea persoanei decedate și care, în virtutea acestei alegeri, vor prelua toate relațiile active și pasive ale acesteia din urmă trebuie, prin lege, să fie cei care concediază îngrijitoarea. Prin urmare, ei vor lua și locul angajatorului îngrijitoarei.
Moștenitorii vor trebui astfel să respecte cu scrupulozitate o serie de obligații, legate nu doar de concediere, ci și de preaviz, concedii și indemnizații de concediere. În caz contrar, îngrijitoarea va avea tot dreptul să ia măsuri în instanță – să obțină plata a ceea ce mai este datorat și să fie plătită.
În legătură cu cei care au acceptat moștenirea iau locul angajatorului: lucrătorul casnic trebuie să aibă grijă să identifice cu precizie moștenitorii angajatorului familial. În practică, de fapt, nu lipsesc sentințele de respingere a acțiunilor întreprinse de îngrijitorii care au dat în judecată fiul/fiica angajatorului, fără a ști inițial că acesta din urmă nu a acceptat efectiv moștenirea – și, prin urmare, s-ar putea considera excluși de la orice obligație față de îngrijitor.
Este întotdeauna necesară concedierea?
Condițiile pentru concediere nu sunt întotdeauna îndeplinite. De exemplu în situația, cu siguranță deloc neobișnuită, în care lucrătoarea casnică avea grijă de doi sau mai mulți asistați (de exemplu un cuplu căsătorit neautosuficient): ei bine, moștenitorii vor putea alege să păstreze aceeași asistentă casnică care va continua să lucreze, având grijă de pacient sau de pacienții rămași.
Mod de concediere: este nevoie de motivare?
După cum s-a menționat, raportul de muncă casnic poate fi încetat după decesul angajatorului. Este adevărat că Contractul Colectiv Național de Muncă pentru lucrătorii casnici și îngrijitorii exclude, în general, obligația de a motiva concedierea (așa-numita concediere ad nutum) – așa cum este prevăzut în schimb pentru ceilalți lucrători.
Cu siguranță, angajatorul – în acest caz moștenitorul sau moștenitorii – este ajutat de faptul că nu trebuie să justifice concedierea și asta se datorează caracteristicii tipice a relației de muncă casnică, care se desfășoară de obicei într-un mediu privat, adică la domiciliul angajatorul (sau moștenitorii săi).
>>> Badante exploatate la Varese, revoltător ce a pățit o româncă: „Aruncată în stradă”
Dreptul la notificare
Îngrijitoarea, pe lângă drepturile patrimoniale, are și dreptul la notificare: de fapt, oricine notifică concedierea lucrătorului casnic trebuie să respecte termenul limită relevant, așa cum este indicat de Contractul Colectiv Național pentru lucrătorii casnici și îngrijitorii. Concret, preavizul se modifică în funcție de numărul de ore lucrate pe săptămână și vechimea în muncă, în general:
- pentru raporturile de munca egale sau mai mari de 25 de ore pe saptamana pana la 5 ani vechime, exista preaviz de 15 zile și în schimb, cu o vechime de peste 5 ani, preaviz de 30 de zile;
- pentru relațiile sub 25 de ore pe săptămână și până la 2 ani vechime, există un preaviz de 8 zile în timp ce, cu o vechime mai mare de 2 ani, termenul de preaviz este egal cu 15 zile.
Detaliile despre notificare trebuie incluse în scrisoarea de concediere.
Chiar dacă angajatorul a decedat, se vor aplica în continuare regulile privind preavizul și, prin urmare, dacă moștenitorii decid să nu respecte preavizul – aplicând concedierea imediată și cu efect imediat, vor fi obligați să plătească îngrijitoarei așa-numita indemnizatie in loc de preaviz. Valoarea acestuia din urmă este egală cu salariul corespunzător perioadei de preaviz neacordată.
După cum se știe, scopul avizului este de a garanta lucrătorului, pe o anumită perioadă de timp, continuitatea în obținerea veniturilor – pentru a acoperi perioada de căutare a unui nou loc de muncă.
Dreptul de a rămâne la domiciliul pacientului
Cazul de conviețuire a îngrijitorului conduce și la întrebarea dacă lucrătorul are dreptul de a rămâne în locuința persoanei decedate pe durata termenului de preaviz. Răspunsul este pozitiv – iar îngrijitoarea poate primi alte sarcini – dar atenție: la expirarea preavizului, lucrătorii vor trebui să părăsească proprietatea și vor trebui să ia cu ei orice obiecte pe care le dețin.
Cu alte cuvinte, cu excepția cazului de demitere imediată, moștenitorii nu vor avea dreptul să îndepărteze femeia în aceeași zi a decesului membrului de familie sau în zilele imediat următoare, fiind nevoiți să-i accepte prezența pentru întregul timp de preaviz.
Drepturile economice ale îngrijitorului
Îngrijitoarea poate pretinde ceea ce are dreptul în baza contractului de muncă. Prin urmare, lucrătoarei casnice concediate din cauza decesului unei persoane în vârstă neautosuficientă i se vor plăti următoarele:
- partea din ultimul salariu aferentă lunii în care pacientul a decedat. In consecinta, salariul va fi proportional in functie de zilele lucrate. Dacă este cazul, orice restanțe lunare neplătite încă vor fi plătite;
- indemnizație de concediere , adică indemnizație de concediere;
- acumularile celui de -al treisprezecelea salariu castigat si plata concediilor si concediilor acumulate si nefolosite .
În urma concedierii , evident, moștenitorii vor trebui să comunice retragerea către Inail, secției districtuale de angajare (SCI) și să dispună plata contribuțiilor INPS pentru ultima perioadă. De asemenea, data încetării raportului de muncă trebuie să fie indicată pe același bon de plată.
>>> Italia, un proiect care funcționează: îngrijitoarele de condominiu, două ”badante” au grijă de 22 de bătrâni
sursa: Money.it, GazetaRomaneasca.com