Cât costa războiul pentru fiecare italian – CGIA: „Pentru 2022 din cauza războiului va exista o scădere a PIB-ului de 24 de miliarde de euro reali, ceea ce corespunde unei pierderi a puterii medii de cumpărare pentru fiecare familie italiană de 929 de euro”.
Cât costa războiul pentru fiecare italian
Războiul din Ucraina își va face simțită efectele asupra buzunarelor italienilor într-un mod foarte grav: până la sfârșitul lui 2022 ar trebui să se înregistreze o scădere a PIB de 24 de miliarde de euro reali, corespunzătoare unei pierderi a puterii medii de cumpărare pentru fiecare familie italiană de 929 de euro.
Acest lucru a fost relevat de CGIA, care a estimat acest cost comparând ultimele prognoze de creștere a Produsului Intern Brut făcute înainte de începerea conflictului (ianuarie 2022) cu cele ulterioare realizate după invazia rusă (aprilie), de unde reiese că scăderea bogăției produse în Italia va fi de 1,4%, scrie fanpage.it.
Inflația va cântări mai mult pe cele mai sărace familii
Potrivit studiului CGIA, inflația este de așteptat să fie în jur de 6% în 2022 și, după cum spun experții, este o taxă și de cel mai rău tip.
„Nu se plătește ca alte taxe, ci se „plătește” suferind scăderea puterii de cumpărare care îi afectează, în special, pe cei cu venit fix. Acest tip de inflație este și mai alarmant. Afectează familiile în mod fiferit, cu 8,3 la sută pentru familiile cele mai sărace și cu 4,9 la sută pentru cele înstărite.
Motivul acestei asimetrii se datorează faptului că în coșul de cumpărături din cheltuielile celor mai puțin înstăriți, bunurile și serviciile la care prețurile au crescut, cum ar fi alimentele, cântăresc într-o proporție mai mare decât alte tipuri de consumatori.
Guvernul ar trebui să intervină imediat, reducând semnificativ contribuțiile fiscale. Doar cu o astfel de măsură, de fapt, am putea evita prăbușirea consumului gospodăresc și, în consecință, și veniturile artizanilor și micilor comercianți”.
Cgia: „Familiile din Trentino Alto Adige, penalizate cel mai mult”
Cele mai penalizate familii vor fi cele cu domiciliul în Trentino Alto Adige (-1.685 euro), în Valle d’Aosta (-1.473 euro) și în Lazio (-1.279 euro).
În timp ce primele două regiuni vor suferi în principal de creșterea costurilor cu energia, a treia, care este puternic influențată de rezultatele provinciei Roma, va suferi, în special, de scăderea bruscă a consumului intern și de efectul inflației. asupra mărfurilor importate (în perioada de doi ani 2020-2021 regiunea Lazio a înregistrat o balanță comercială negativă de 17 miliarde de euro).
Efect limitat în Sud
„La fel de critică – explică CGIA – situația din Veneto (-1.065 euro), în Toscana (-1.059 euro) și în Basilicata (-1.043 euro); în aceste două realități ale Centrului-Nord pierderea puterii de cumpărare va fi atribuibilă, în special, contracției cererii interne și creșterea facturilor la electricitate și gaze, precum și în Piemont (-1.039 euro) și Emilia Romagna (-1.035 euro). În cele din urmă, pentru regiunile sudice, impactul crizei va fi mai puțin „violent”; cu costuri de energie mult mai mici decât în restul țării, o economie mai puțin deschisă piețelor internaționale și PIB mai mic pe cap de locuitor, impactul negativ asupra familiilor va fi mai limitat”.