Cele mai căutate locuri de muncă din Italia, conform LinkedIn, sunt în prezent cele care au legătură cu managementul inteligenței artificiale, tehnologiei informației și securității cibernetice. Clasamentul rolurilor și competențelor cele mai solicitate de companii.
Profesioniști în securitate cibernetică, experți în inteligență artificială, consultanți în sustenabilitate și ingineri cloud. Acestea sunt unele dintre cele mai căutate posturi de muncă din Italia conform clasamentului întocmit de LinkedIn în sondajul anual al celor mai solicitate roluri din raportul Jobs on The Rise, care arată cum s-au schimbat competențele cerute de companii.
Accelerarea inteligenței artificiale și a automatizării au creat noi oportunități de angajare, prezente în mare parte în lista celor 15 ocupații cu creștere rapidă în ultimii 5 ani în Italia. Poziția de vârf rămâne aceeași ca anul trecut, responsabil cu dezvoltarea afacerii. De fapt, companiile continuă să aibă nevoie să găsească noi modalități de a vinde produse. Pe locul doi pe listă se află inginerul de inteligență artificială, pe locul trei se află analistul SOC care se ocupă de securitatea cibernetică. Pe al patrulea, specialistul în sustenabilitate, în timp ce pe al cincilea rămâne inginerul cloud, care se ocupă de infrastructură și servere.
► Mai puține menajere și îngrijitoare românce în Italia, scădere uriașă de 10 la sută
Cele mai solicitate 15 locuri de muncă din Italia
Figura ofițerului de dezvoltare comercială rămâne pe primul loc în clasament, cel mai căutat de companii. Acest tip de lucrător este responsabil pentru căutarea de noi clienți potențiali oferind produse potrivite nevoilor lor în timpul ciclului de vânzări. Interacțiunile dintre vânzători și clienți s-au schimbat de la pandemie, abilitățile profesiei evoluează constant, iar acești lucrători se confruntă cu dezvoltarea afacerii care se schimbă și continuă să crească. Cele mai populare abilități pentru rol sunt vânzările, generarea de lead-uri, B2B, scrie fanpage.it.
Printre sectoarele cele mai reprezentate se numără tehnologia, informația și internetul. Orașele care caută cel mai mult aceste competențe și acest tip de muncitori sunt Milano, Roma și Torino. Posibilitățile de lucru de la distanță (care contează și la alegerea unui rol post-pandemie) sunt egale cu 40,3%.
Locul 2: inginer AI
Pe locul al doilea în clasament se află inginerul de inteligență artificială care se ocupă de modelele de AI și de învățare automată pentru a dezvolta soluțiile cerute de AI cu scopul de a ajuta companiile să-și crească eficiența. În viitor, pe piață ar putea fi necesar și un rol care să analizeze latura juridică și esența etică a inteligenței artificiale. Principalele zone de angajare sunt între Roma, Milano și Torino. Distribuția actuală de gen, însă, arată o disparitate profundă între bărbați și femei: doar 25% dintre lucrătorii din domeniu sunt femei, în timp ce 75% sunt bărbați. Șansele de a lucra de la distanță sunt de 21,7%
Locul trei: securitate cibernetică
Cele mai solicitate locuri de muncă din Italia – Soc Analyst rămâne pe locul trei în clasament, confirmându-și poziția față de 2023. Securitatea cibernetică se confirmă drept unul dintre domeniile în care companiile italiene investesc cel mai mult. Specialiștii care se ocupă de monitorizarea activităților web, baze de date, servere și securitate IT corporativă rămân printre cei mai căutați iar prezența lor este necesară între Roma, Milano și Napoli. Distribuția actuală pe sexe (și în acest caz) este de 25% femei și 75% bărbați.
Pe locul al patrulea găsim Sustainability Specialist, adică o nouă figură de lucru care este responsabilă de crearea, supravegherea și implementarea strategiilor care vizează atingerea obiectivelor de sustenabilitate stabilite de companie. Cele mai reprezentate sectoare sunt consultanța și serviciile de afaceri, producția de mașini și producția de vehicule de transport. Principalele zone de angajare sunt între Milano, Roma și Torino, cu 65% dintre muncitori și 35% dintre bărbați.
Pe locul cinci se află inginerul Cloud, o figură care desfășoară activități legate de monitorizarea și întreținerea infrastructurii și serverelor Cloud din cadrul companiei. Principalele zone de angajare sunt între Milano, Roma și Torino. Pe locul șase în clasament îl regăsim pe inginerul de date, care lucrează cu seturi de date corporative.
Cele mai solicitate locuri de muncă din Italia – Abilitățile cerute de companii din afara top 5
Managerii de achiziții se află pe locul șapte în clasament și sunt responsabili cu gestionarea procesului de achiziție de bunuri și servicii necesare atingerii obiectivelor companiei, definirea strategiilor și metodelor de achiziție. Principalele zone de căutare și angajare sunt Roma, Milano și Bologna. Șansele de a lucra de la distanță sunt de 1,1%. Pe locul opt este Cyber Security Engineer care creează și implementează soluții pentru a proteja sistemele informatice de atacurile hackerilor. Principalele zone de angajare sunt între Roma, Milano și Napoli.
Pe locul al nouălea și al zecelea pe listă se află respectiv consultanții Cloud, care urmăresc serviciile de cloud computing în companii, și consultanții fiscali, cei care asigură respectarea reglementărilor fiscale de către clienți și companii, oferind și consultanță. Un neașteptat loc al unsprezecelea îi revine specialistului în achiziții de talente, adică „vânătorul de talente”, figură care în companii este responsabilă de găsirea candidaților potriviți cu aptitudini specifice rolurilor ce urmează a fi ocupate. La al doisprezecelea găsim Inginerul de performanță, adică inginerul de proces, o figură care se asigură că performanța unui produs sau serviciu îndeplinește anumite cerințe (de exemplu: evaluează performanța mașinilor și încearcă să le îmbunătățească)
La al treisprezecelea nivel se află consultantul de soluții, care gestionează soluțiile IT, asigurându-se că acestea sunt implementate conform planificării și că sunt funcționale. Pe locurile al 14-lea și al cincisprezecelea, deci pe ultimele locuri ale raportului, se află persoana de legătura care se ocupă cu facilitarea schimbului de informații științifice între comunitățile medicale și farmaceutice, și dezvoltatorul back-end, care se ocupă de construcția și întreținerea componentelor unui site web care nu sunt vizibile pentru utilizator, cum ar fi servere, baze de date și API-uri.