Câți lucrători exploatați, „semi-sclavi” lucrează în agricultura Italiei? O fermă din patru în Italia se adresează intermediarului, așa-numitul „caporal”, pentru a recruta forța de muncă: pe teritoriul național există treizeci de mii de asemenea firme. Sono date din “Raportul Agromafii și Caporalat”, realizat de Observatorul Placido Rizzotto al sindicatului Flai Cgil.
Raportul, citat de agenția AGI, conține și interviuri cu persoanele exploatate. De exemplu Cezara, pseudonimul pentru o româncă sosită în Acate, la Ragusa, visând o nouă viață și o muncă demnă care i-ar permite să trăiască. Aceasta a fost speranța ei și de aceea și-a planificat sosirea în Italia.
Cezara coabitează de nevoie cu caporalul ei. Nu există iubire, doar nevoia de o casă cu un acoperiș și încălzire. Nu există viol în aceste relații, dar femeia este un obiect de proprietate. Și bărbatul care o ține în „ostatic” este un caporal.
O fermă din patru în Italia se adresează intermediarului caporal pentru a recruta forța de muncă: pe teritoriul național există treizeci de mii de caporali.
„25% din numărul total de firme din toată țara se folosesc de caporali „, explică Flai Cgil. „60% dintre aceste companii angajează caporali șefi de echipă, care se diferențiază, în ceea ce privește natura economică și nivelul de comportament criminal, de caporalii mafioți și cei care colaborează cu organizații criminale”.
Între 400 și 430 mii lucrători agricoli sunt expuși riscului de muncă neregulară și sub caporali. Dintre aceștia, 132 mii sunt în „stare de vulnerabilitate socială”. Mai mult de 300 de mii de lucrători în agricultură, sau 30% din total, lucrează mai puțin de 50 de zile pe an și „se presupune că există o mulțime de lucrări neregulare sau gri în acest bazin”. Rata neregulilor în relațiile de muncă în agricultură este de aproape 40%.
Poveștile spuse în raport sunt „indecente“ și arată o Italie cu plaga „caporalilor” foarte extinsă, având în vedere că față de situația Cezarei din Sicilia, situația nu se schimbă în alte șase regiuni, și anume Emilia Romagna, Toscana, Campania, Puglia și Basilicata.
„În fiecare regiune – explică Flag Cgil – au fost studiate teritorii particulare, ca și cele în care există forme indecente de muncă și la limita exploatării para-sclaviei”.
Leitimotivul este întotdeauna același: muncitorii fără protecție, fără drepturi garantate prin contracte și prin lege.
Plata variază între 20 și 30 de euro pe zi și o compensație de cel mult 4 euro pentru a umple o benă de 375 kg. Un timp de lucru de la 8 la 12 ore pe zi și un salariu mai mic cu 50% decât cel prevăzut de acordurile colective de muncă naționale și cele ale provinciilor.
Femeile afectate de caporalat primesc un salariu mediu cu 20% mai mic decât colegii lor de sex masculin. În cele mai grave cazuri descoperite, unii lucrători migranți au fost plătiți chiar și un euro pe oră.
Există, de asemenea, partea privind infiltrarea mafiilor străine în acest sector, în special cea bulgară.
Criminalitatea organizată acționează cu metode „de natură antitetică celor pe care sindicatele le-au instituit pentru apărarea lucrătorilor”.
„Asociațiile criminale care gestionează segmentele de aprovizionare a forței de muncă cu reguli, impozitarea și comportamentele discriminatorii pot fi considerate drept microorganizații paralele sindicatelor”.
Mafiile sunt adevărate „sindicate criminale”. Acesta este motivul pentru care – potrivit concluziilor Raportului – devine „reductiv centrarea eforturile de combatere doar pe aspectele criminologice – și apoi, prin intermediul dreptului penal – pentru că acestea sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la supunerea acestor contingente de lucrători străini „.
Ceilalți factori, cei mai extinși și mai importanți, se referă la sfera drepturilor omului, a drepturilor lucrătorilor și a drepturilor sindicale. Există o singură rețetă finală care poate fi eficientă: statul trebuie să se concentreze asupra strategiilor de incluziune socială, este concluzia raportului.
Padova, se credeau stăpâni de sclavi, un italian și o româncă arestați
Un nou caz de sclavie cu români în Italia: oameni simpli din Moldova munceau cu 1 euro pe oră
Sclavie, Italia printre țările cu riscul cel mai mare. Peste 100.000 de exploatați în agricultură