Bătaie în Camera Deputaților de la Roma – Scene de violență șocante au avut loc miercuri, 12 iunie, în Camera Deputaților din Italia, în timpul dezbaterilor aprinse pe marginea legii autonomiei diferențiate pentru regiuni. Incidentul a avut loc după ce un deputat din M5S, Leonardo Donno, a vrut în mod agresiv să pună un drapel italian pe ministrul afacerilor regionale și autonome, Roberto Calderoli (Lega). Un deputat de la Lega, Igor Iezzi l-a atacat pe Donno și s-a ajuns la o încăierare de masă, liniștită cu greu de personalul de ordine din Parlament. Donno a căzut și a fost scos din aulă cu un scaun cu rotile.
Bătaie în Camera Deputaților de la Roma
Mișcarea 5 Stele a emis un comunicat în care a condamnat vehement atacul: „Atacul care a avut loc în Cameră împotriva lui Leonardo Donno este un eveniment foarte grav și rușinos. Deputatul nostru a vrut să-i ofere un steag italian ministrului Calderoli, dar a fost atacat de parlamentari majoritari, inclusiv de membrul Igor Iezzi, primind pumni și ajungând la pământ”.
În apărarea sa, Igor Iezzi a declarat: „Am încercat să-l lovesc, dar nu l-am atins! Donno a vrut să-l atace pe Calderoli și am reacționat. Am vrut să-l apăr”. După agresiune, Donno a fost transportat la spital, unde și-a făcut și o electrocardiogramă pentru a exclude orice problemă: „Am primit un pumn în față de la deputatul Iezzi. Au încercat și alți parlamentari să mă lovească”.
Liga a emis o declarație în care susține că Donno a fost cel care a provocat incidentul: „Spre deosebire de cele relatate de unele mass-media și de unii membri ai M5S, deputatul Donno din M5S este cel care l-a atacat pe ministrul Calderoli. Tulburarea generată este consecința comportamentului extrem de provocator al deputatului Donno. Videoclipul arată cum s-au întâmplat cu adevărat evenimentele”.
► Salvini îl atacă dur pe Macron: „Vrei război? Pune-ți casca, du-te la luptă și nu rupe …!”
În urma celor întâmplate în Cameră, filmările au fost obținute de Președinția Camerei pentru a constata faptele în întregime și a lua măsuri ulterioare, scrie ANSA. Incidentul a avut loc pe fondul dezbaterilor intense privind legea autonomiei diferențiate, supranumită „Legea Calderoli”. Aceasta urmărește să ofere regiunilor forme și condiții particulare de autonomie în mai multe domenii, cum ar fi Sănătate, Educație, Sport, Mediu, Energie, Transport, Cultură și Comerț Exterior. Proiectul de lege a fost aprobat de Senatul Italian la începutul anului.