Alarma este lansată de Centrul pentru Ocuparea Forţei de Muncă care furnizează date despre lucrătoarele din domeniul îngrijirii persoanei.
În urmă cu câţiva ani, la Alessandria, la fel ca în multe altele din Italia, în special din Nord, a apărut figura îngrijitoarei, „badante”, o meserie care literalmente a explodat, complice fiind vârsta foarte înaintată a populaţiei italiene şi un sistem familial care de mai mult timp a renunţat la modelul bunicilor care convieţuiau cu fiii. Societatea a evoluat (sau involuat) către una compusă din mulţi bătrâni care trăiesc singuri sau sunt îngrijiţi de îngrijitoare, deseori străine, scrie site-ul alessandrianews.it.
Acum italiencele încep să le înlocuiască pe străine în acest domeniu, spune Serena Pasetti, responsabilă a Centrului pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Alexandria.
Cine sunt astăzi îngrijitoarele bătrânilor italieni?
«Faţă de trecut, numărul femeilor italiene care caută un loc de muncă pentru îngrijirea bătrânilor cu siguranţă a crescut. Datele din 2014 până astăzi trebuie distinse între cele privind aspirantele la meseria de îngrijitoare care se arată dispuse să convieţuiască cu bătrânul de îngrijit, şi cele referitoare la acelea care la sfârşitul zilei se întorc acasă.
În primul caz, din 112 persoane introduse în baza de date a centrului de angajare (9 bărbaţi şi 103 femei), 25 sunt românce, iar 24 au cetăţenia italiană. Urmează femeile marocane (14), ecuadoriene (10), dominicane (7), albaneze (6) şi de alte naţionalităţi. Statistica impresionează şi mai mult dacă ne uităm la al doilea caz, cel al îngrijitoarelor „neconvieţuitoare”.
Din 116 persoane înregistrate (5 bărbaţi şi 11 femei), 48 sunt de cetăţenie italiană, urmate de 20 de românce, 16 marocane şi 10 albaneze. Dificultatea de a găsi alte locuri de muncă face astfel încât multe persoane cu calificări profesionale diferite să încerce să se plieze pe această profesie, de altfel făcând eforturi enorme pentru a găsi un loc de muncă, cel puţin recurgând la canalele muncii regulamentare.
Categoriile de vârstă ale femeilor care aspiră la un loc de muncă ca îngrijitoare arată în ce măsură este vorba de femei mature: majoritatea se află în categoria 45-55 de ani, urmate de categoria 35-45 de ani.»
Serena Pasetti mai explică:
„Avem o bancă de date foarte bogată, plină de profiluri valabile, însă spre deosebire de acum câţiva ani acum ne chinuim să plasăm persoanele. În afara serviciului pentru îngrijitoare, oferim consultanţă şi pentru a găsi persoane de încredere care pot să furnizeze mici ajutoare în casă, să facă comisioane, să ofere puţină companie.
Baza noastră de date ne permite, după un interviu cu familia care ne ilustrează necesităţile sale, să extragem circa zece profiluri cele mai adecvate cererilor: putem filtra căutarea selectând persoanele care sunt disponibile în zilele şi intervalele orare solicitate, pe cele dotate cu permis şi maşină, pe cele cu experienţă para-infirmieristică şi chiar pe cele care au cunoştinţe privind o anumită boală, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Nu lipsesc apoi referinţele şi posibilitatea unui interviu din partea familiei cu toate candidatele, astfel încât acestea să o aleagă pe cea mai potrivită propriilor necesităţi”.
Citește și:
Scriitoarea Flavia Piccinni, despre îngrijitoare: «O meserie destabilizatoare»
Căutând disperate un loc de muncă în Italia. ”Vă rog, alegeţi-mă pe mine”