Badantă în Italia, salariu de 1.700 euro pe lună? În Italia se discută despre introducerea salariului minim de 9 euro pe oră, ceea ce ar însemna ca o badantă să primească 1.700 de euro minim pe lună. Dezbaterea este în toi. propunerea a fost discutată în Camera Deputașilor, fiind o propunere a opoziției. Guvernul se opune. Ce spune Tito Boeri, fostul președinte INPS: „Dacă o badantă costă 1.700 euro pe lună, atunci se favorizează munca la negru”. Dar actualul președinte al INPS este de acord cu salariul minim de 9 euro pe oră.
>>> Româncele sunt în continuare exploatate, umilite și abuzate în Italia în 2023: „Suntem considerate obiecte”
Badantă în Italia, salariu de 1.700 euro pe lună?
Economistul Tito Boeri, fost președinte al INPS, acum profesor la Universitatea Bocconi, a declarat în La Stampa: „Sunt fericit că mulți sunt de acord cu salariul minim. Dar sunt necesare analize aprofundate, nu demagogii. Dacă o badantă costă 1.700 de euro pe lună munca la negru este favorizată”
Tito Boeri se luptă de ani de zile „pentru un salariu minim” pentru că există „un număr mare de muncitori care au salarii foarte mici dacă nu chiar de foame”. Dar nu se poate crește deodată la 9 euro. spune Boeri. Expertul spune că ar fi „înțelept să începem cu un nivel scăzut și apoi să creștem treptat salariul minim în timp ce monitorizăm ce se întâmplă cu angajarea”, urmând exemplul german și britanic.
>>> Diana Șoșoacă: „Guvernul să aducă acasă badantele românce din Occident pentru azilele de bătrâni din România”
Celor care obiectează că „nouă euro brut nu li se pare mult”, Boeri le răspunde: „Pentru o familie care are un angajat care are grijă de membrii familiei neautosuficienți și care îl folosește 48 de ore pe săptămână, așa cum se întâmplă adesea, cu 9 euro pe oră costul unui muncitor este de peste 1.700 de euro pe lună, la care trebuie adăugate contribuțiile, concediile, al treisprezecelea și indemnizația de concediere.
Câte familii italiene sunt în măsură să plătească aceste cifre? Când le dau exemplul ăsta demagogilor de 9 euro pe oră, ei îmi spun că va exista o scutire pentru badante. Dar un salariu minim trebuie să se aplice tuturor lucrătorilor fără excepție. Iar munca îngrijitorilor este printre cele mai oneroase și are o mare valoare pentru familii. Este inacceptabil să-i tratezi mai rău decât toți ceilalți lucrători”.
>>> Bătrână invalidă, bătută cu sălbăticie de badantă, fiul ascunde o cameră și filmează totul – VIDEO
Actualul director al INPS este de acord
Succesorul lui Boeri la cârma INPS, Pasquale Tridico, a subliniat la Huffington Post că nouă euro pe oră este o cifră corectă: „Dacă o facem la 7,50 pe oră, pentru a da un exemplu, impactul va fi zero și în acel moment ce rost avea să-l introduc?”.
De ce noua euro brut pe ora? „Am stabilit-o pe baza unor parametri indicati de Uniunea Europeana. Pe de o parte, 60% din venitul mediu (7,50 euro) și pe de altă parte, 50% din salariul mediu (10,50). Am luat o cale intermediară și de aceea suntem pe nouă euro. Dacă pragul ar fi mai mic ar fi inutil, cu un impact aproape de zero”, a spus Tridico.
Pentru cei care propun diferențierea salariului minim între regiuni, Tridico spune: „Așa companiile se mută în Sud pentru că salariile sunt mai mici și concurează pentru cine plătește cel mai puțin. În acel moment, Sudul ar deveni o nouă Românie. Companiile ar merge acolo pentru că munca costă mai puțin, nu pentru altceva.”.
Dezbaterea a fost amânată pentru septembrie.
>>> Garda de Finanțe, control la badante: evaziune de 7,5 milioane de euro, româncele sunt în fruntea listei