Menu
in

Alarmă în sistemul economic și social al Italiei: ”Fuga creierelor ne costă 14 miliarde anual”

Potrivit unui studiu al Confindustria, emigrarea tinerilor educați, fuga creierilor, este ”adevăratul călcâi al lui Ahile al sistemului economic și social italian” și reprezintă o ”dublă risipă pentru țară”: se traduce în reducerea potențialului de creștere și ”zădărnicește potențialul reformelor structurale realizate cu dificultate”. În plus, investițiile în educație făcute de Pensinsulă se pierd.

Fuga creierelor în străinătate aduce Italiei o pierdere în termeni de capital uman de circa 14 miliarde anual, echivalentul a 1 punct procentual din PIB. Calculul este al centrului de studii Confindustria, care în ultimul său raport ”Provocările politicii economice” subliniază că ”ocupația redusă a tinerilor este adevăratul călcâi al lui Ahile al sistemului economic și social italian” și reduce potențialul nostru de dezvoltare, cauzând o ”dublă risipă”.

Din 2008 până în 2015, perioadă în care rata de șomaj din Italia a trecut de la 6,7% la 11,9%, și-au mutat reședința în străinătate 509.000 de italieni: dintre aceștia, circa 260.000 aveau între 15 și 39 de ani, 51% din totalul emigraților, o rată aproape dublă față de cea a aceleiași clase de vârstă din rândul populației (28,3%).

Având în vedere că cheltuiala familială pentru creșterea și educarea unui fiu, de la naștere la 25 de ani, poate fi estimată la circa 165.000 de euro, este ca și cum Italia, odată cu emigrația tinerilor, ar fi pierdut în acești ani investiții în capital uman de 42,8 miliarde de euro.

Numai pentru 2015, cu un vârf de peste 51.000 de emigranți sub 40 de ani (de la 21.000 în 2008), pierderea este de aproximativ 8,4 miliarde. La aceasta trebuie adăugată pierderea asociată cheltuielii susținute de stat pentru formarea acelor tineri care au părăsit țara: 5,6 miliarde, dacă se ia în considerare cheltuiala medie pentru elevii de la școala media la universitate. În total 14 miliarde în 2015.

”Italia are rate de ocupare foarte reduse în special în rândul persoanelor sub 30 de ani. În 2016 o șesime dintre cele între 15 și 24 de ani erau ocupate (16,6%) față de 45,7% în Germania și 31,2% în Zona Euro. În rândul celor între 25 și 29 de ani rata de ocupare italiană urcă la 53,7% însă diferența față de celelalte țări se amplifică de la 14,6 puncte procentuale la 17. Poziția Italiei începe să se îmbunătățească în categoria de vârstă imediat succesivă (30-34) cu o rată de ocupare de 66,3%, 10 puncte sub media Zonei Euro”, se spune în raport.

”Nivelul inadecvat de ocupare a tinerilor”, continuă economiștii de la Confindustria, ”produce grave consecințe permamente asupra societății și economiei Italiei, sub forma reducerii capitalului social și a capitalului uman”. Este ”o urgență”, ”adevăratul călcâi al lui Ahile al sistemului economic și social italian” în afară de o ”dublă risipă pentru țară” deoarece ”se traduce în scăderea potențialului de creștere” și ”zădărnicește în parte potențialul reformelor structurale realizate cu dificultate”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version