În Italia se înregistrează o creștere impresionantă a bolilor cu transmitere sexuală – BTS. Un subiect dificil, dar care nu poate fi ignorat în fața unui plus de 400% de cazuri de sifilis în Italia din 2000 până astăzi. În total pentru acest tip de infecție sunt 30.000 de noi cazuri anual în Europa și circa 3.500 în Italia.
Alarma a fost lansată de experții reuniți la Roma cu ocazia Congresului ADOI, o asociație a dermatologilor din spitale.
«Orice raport sexual neprotejat între parteneri nemonogami prezintă riscul contractării unei BTS», afirmă profesorul Antonio Cristaudo, președinte al congresului, care semnalează lăsarea jos a gărzii privind riscul de contractare a acestor maladii, cauză principală a creșterii lor exponențiale.
Agenții patogeni din vizorul cercetătorilor sunt peste 20: bacterii, viruși, fungi și paraziți care transformă relațiile neprotejate într-un risc serios pentru sănătate, după cum explică Massimo Giuliani de la Institutul Dermatologic San Gallicano.
«Amplificarea infecțiilor transmise sexual ne îngrijorează nu numai pentru repercusiunile pe care le au acestea asupra bunăstării fiecărui individ, colectivității și costurilor sociale pe care le concentrează – susține Giuliani – ci și pentru că această creștere este indiciul unei coborâri a gărzii și a percepției riscului în categoriile cele mai vulnerabile ale populației».
Riscul cel mai de temut este încă o dată răspândirea HIV. «Astăzi știm că toate acestea susțin circulația infecției cu HIV, facilitată de BTS – continuă Giuliani. Purtătorii unei BTS au un risc de 2-5 ori mai mare de a contracta în scurt timp și o infecție HIV».
Organizația Mondială a Sănătății înregistrează în fiecare an impactul a patru boli sexuale cele mai răspândite (printre acestea gonoreea, chalmydia, papilom). Un număr enorm de 498,9 milioane de noi cazuri. Adică un milion și jumătate de persoane care în fiecare zi se îmbolnăvesc la nivel mondial.