Menu
in

A murit Franco Battiato, poetul și filozoful muzicii italiene. „Ne-a părăsit un Maestru. Unul dintre cei mai mari”

În această dimineață, 18 mai, a murit Franco Battiato, unul dintre cei mai mari artiști ai Italiei. Cantautorul sicilian avea 76 de ani și de ceva timp suferea de Alzheimer și se retrăsese de pe scena publică în casa sa din Milo (Catania), unde a murit.

Familia a făcut anunțul, explicând că „înmormântarea va avea loc într-o formă strict privată. Familia mulțumește tuturor pentru nenumăratele mărturii de afecțiune primite”.

Moartea Maestrului a produs o mare emoție în Italia. Printre cele mai cunoscute piese ale sale: „Centro di gravità permanente”, „Bandiera bianca”, „Cuccurucucù”, ”Voglio vederti danzare”…

Cantautorul s-a născut la Jonia la 23 martie 1945. Numărul de stiluri pe care Battiato le-a aprofundat și combinat între ele într-un mod eclectic și personal este imprezionant: după faza pop inițială a anilor șaizeci, a trecut la progresiv și rock de avangardă. Ulterior, a revenit la pop, încercând și etnică, muzica electronică și operă.

De-a lungul carierei sale, în care a obținut un mare succes în rândul publicului și al criticilor, a avut sprijinul a numeroși colaboratori, inclusiv violonistul Giusto Pio și filosoful Manlio Sgalambro (coautor al multor piese ale sale).

Textele sale reflectă interesele sale, inclusiv esoterismul, teoria filosofică, misticismul sufist (în special prin influența lui G.I. Gurdjieff) și meditația orientală. Muzicianul s-a aventurat și în alte domenii precum pictura și cinematografia.

În perioada noiembrie 2012 – martie 2013 Battiato a desfășurat o experiență foarte scurtă de consilier pentru turism în regiunea siciliană în consiliul de centru-stânga al președintelui Rosario Crocetta, declarând că nu dorește să primească nicio compensație.

Battiato a fost un precursor al muzicii electronice, a fost un iubitor de muzică clasică și simfonică.

Lista colaborărilor sale îi include pe Claudio Baglioni, Pino Daniele, Tiziano Ferro, Celentano… Tinerii au văzut în el un model de originalitate și curiozitate, cei mai în vârstă un apărător al inteligenței într-o lume care uită prea des importanța sa.

Lumea politică îl plânge pe Battiato

Președintele Republicii, Sergio Mattarella, într-o declarație, a declarat că este „profund întristat de moartea lui Franco Battiato, un artist cult și rafinat. Cu stilul său muzical inconfundabil, rezultatul unui studiu intens și al experimentării febrile, a fascinat un audiență numeroasă, chiar și dincolo de granițele naționale ”.

Ministrul Culturii, Dario Franceschini, își amintește Franco Battiato astfel: „Ne-a părăsit un Maestru. Unul dintre cei mai mari din compoziția italiană. Unic, inimitabil, mereu în căutarea unor noi expresii artistice. Lasă o moștenire perenă”.

Mulți politicieni își amintesc și de Battiato și mulți citează fragmente din cântecele sale. Secretarul Pd Enrico Letta: „‘Eu voi avea grijă de tine! (Io avrò cura di te). Pentru mine [melodia] cea mai frumoasă cu cele mai simple și mai puternice cuvinte. Mulțumesc pentru toate emoțiile pe care ni le-ai dat „.

Matteo Renzi de la Iv: „Nu există cuvinte pentru a aminti pe cel care, cu cuvinte și muzică, a mișcat și impresionat generații întregi. Adio Maestro #Battiato”.

 „Italia se înclină la viața, la opera lui Franco Battiato. Domnului Maestru”, scrie pe Facebook președintele Fratelli d`Italia, Giorgia Meloni, în timp ce liderul Lega, Matteo Salvini tweetează: „‘Pentru că ești o ființă specială și eu voi avea grijă de tine” (Perché sei un essere speciale ed io, avrò cura di te…- fragment din melodia „La cura”)

Ministrul de Externe Luigi Dio Maio de pe Facebook:” Ne-a părăsit unul dintre cei mai mari artiști italieni, care în lunga sa carieră a reușit să experimenteze și să modeleze muzica precum nimeni altul. Ai fost un exemplu și o inspirație pentru mulți.”.

Fostul prim-ministru Giuseppe Conte aduce un omagiu lui Franco Battiato postând pe Facebook o fotografie a maestrului însoțit de versul ” și profesorul meu m-a învățat cât de greu este să găsești zorii în amurg” (e il mio maestro mi insegnò com’è difficile trovare l’alba dentro l’imbrunire) preluat din melodia „Nevski Prospect”.

Mesajele artiștilor

Lumea muzicii îl plânge pe maestrul Franco Battiato pe rețelele de socializare.

Vasco Rossi pe Instagram: „Simt simfoniile sacre ale vremii mai aproape de tine. Cu o idee: că suntem ființe nemuritoare Căzute în întuneric, destinate să rătăcim. De-a lungul secolelor, până la recuperarea completă … Adio Maestrului Franco Battiato .. Viva Franco Battiato.”

Eros Ramazzotti își amintește „ironia, înțelepciunea, inteligența infinită, geniul. Ne va fi așa de dor de tine, maestre, dar arta ta va rămâne pentru totdeauna”.

Morgan pe Instagram afirmă că „Battiato a fost ultimul dintre adevărații bărbați de cultură din această Italie mediocră și plictisitoare. Atâta timp cât a fost în lume aș putea spune că a fost cineva care m-a înțeles”. Acest moment „mă doare atât de mult”, scrie el.

Cine era Battiato

Battiato va rămâne pentru mulți un „centru de greutate permanent”, așa cum afirmă una dintre cele mai faimoase piese ale sale. Moartea sa lasă un gol de neacoperit în muzica italiană căreia i-a dat piese de neuitat precum „La cura”, „Vreau să te văd dansând” sau „Bandiera Bianca”.

Vegetarian, a practicat meditația. El nu avea o spiritualitate confesională, dar a comunicat-o variind între misticismul creștin și alte spiritualități pe care le-a tradus în cercetări muzicale.

Battiato s-a născut în Jonia pe 23 martie 1945 și era bolnav de ceva timp cu Alzheimer. A renunțat la scenă din 2017, când un accident intern l-a obligat să întrerupă concerte și turnee. Se refugiase în vila sa de pe versanții Etnei și era înconjurat de familia sa. În 2015, o cădere de pe scenă, chiar înainte de cei 70 de ani ai săi, a fost unul dintre primele avertismente privind starea sa de sănătate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version