Menu
in

5.000 de copii în minus la Roma

Condiții mai bune pentru nașteri în Roma și Lazio, care însă sunt tot mai puțin, în linie cu diminuarea progresivă a nașterilor la nivel național. Bilanțul definitiv se va putea face în martie 2017 când toate centrele vor comunica în mod oificial numărul leagănelor umplute. Însă proiecțiile calculate pe baza nașterilor dintre ianuarie și octombrie (27.581 în 2016 față de 48.054 în întreg anul 2015) prefigurează un deficit pasiv. Circa 5.000 de bebeluși vor lipsi la apel.

Estimarea este că maternitățile vor găzdui 41-42.000 de copii. În medie, doi din zece sunt străini, cu prevalență netă a românilor și filipinezilor.

În compensație, un fenomen pozitiv. Diminuarea constantă a operațiilor de cezariană evitabile. Cezarienele la prima sarcină au scăzut de la 34,1% în 2009 la 27% datorită unei politici de descurajare. Însă numărul cezarienelor este mult mai mare de cifra optimă în cazul celei de-a doua sarcini: 80% din total.

Cum se explică scăderea nașterilor? Răspunsul este comun restului Italiei. Scăderea natalității este un fenomen național, de anul trecut se înregistrează cu 500.000 mai puțini cetățeni în Italia.

Și prăbușirea continuă, accelerată și de o serie de factori. Criza economică, puține servicii pentru sprijinirea femeilor, cupluri care încearcă să realizeze un proiect familial întârziat față de vârsta fertilă și care când se simt pregătite realizează că infertilitatea le-a învins. Contează în plus diminuarea contribuției străinelor. S-au adaptat obiceiurilor occidentale.

O altă noutate negativă se referă la închiderea definitivă și la Roma a centrelor cu mai puțin de 500 de nașteri anual, prag considerat minim pentru a se garanta siguranța nașterii. Nu mai funcționează maternitățile din Tarquinia, Colleferro, Monterotondo și Alatri. Și clinicile private ale Capitalei și-au redus spațiul pentru obstetrică și să îndreaptă către reducerea graduală a activității. A existat o redistribuire a nașterilor, îndreptate către structuri mai mari.

Bani în plus pe viaţă pentru mamele-eroine. Indemnizaţii pe viaţă pentru femeile cu mai mult de trei copii

România nu are bani să-şi crească copiii. Guvernul ar putea tăia din nou indemnizaţiile pentru mame

Natalitatea, la jumătate faţă de acum două decenii. Principalele cauze: sărăcia şi exodul tinerilor

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version