În data de 26 octombrie la Bruxelles a avut loc evenimentul numit „Girls in Stem Forum- Girls Go Circular”.
Concursul a fost organizat de EIT (European Institute of Innovation and Technology) în colaborare cu JA Europe (Junior Achievement) și Comisia Europeană.
Dintre cele 11 țări care au participat, Italia, Bulgaria și Polonia au ajuns în finală.
Concurs organizat de Comisia Europeană câștigat de Italia, o româncă a făcut parte din echipă
Italia a fost desemnată câștigătoare! Ea fiind reprezentată de un grup de 6 eleve de naționalități mixte, printre care și o româncă, (Marta Bolzicco, Kristal Cecingh, Julia Vasiliu, Emma de Marco, Sara El Gargouh și Ilhana Zenjili) ajutate și acompaniate de către profesoarele Marika Gon, Tiziana Tibalt și Emanula Pitassi, din cadrul Institutului Tehnic „Antonio Zanon” din Udine.
Cele 6 adolescente au creat o aplicație numită Girls&STEM, dedicată fetelor cuprinse între vârstele de 9 și 12 ani.
„Proiectul a durat doar 3 săptămâni, însă a fost foarte greu, intens și a necesitat o implicare și o muncă constantă. Toate întâlnirile noastre dureau câte 2 ore și aveam între 3 și 4 întâlniri pe săptămână. Am învățat foarte multe cu ajutorul acestui proiect”, îmi povestesc cele 6 eleve de liceu.
App-ul va fi lansat pe Appstore și Playstore în următoarele luni
Prin această aplicație fetele au posibilitatea de a-și dezvolta partea de creativitate și mai ales să le ridice interesul, învățând și descoperind prin quiz-uri, jocuri, exerciții de problem-solving and storytelling, cu ajutorul eroinelor STEM (aplicatia prevede realizarea unui avatar personal), aprofunzând cele 4 materii importante STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică).
Scopul acestei aplicații este acela de a inspira cu ajutorul modelelor feminine, care sunt văzute ca și puncte de reper, femei cunoscute din trecut pentru cariera și inovațiile aduse în domeniul tehnologic, științific, matematic și cel al ingineriei.
Cu această aplicație, fetele au posibilitatea de a învăța și cum funcționează economia, cu ajutorul unor monede virtuale ale jocului.
Durata unui joc este limitat la maxim 25 de minute. Fondatoarele ideii dorind să implementeze ideea de folosire a smartphon-urilor cât mai puțin timp cu putință și mai mult implicarea, implicit sudierea în viața reală a materiilor STEM.
Juriul de la Bruxelles le-a asigurat pe fondatoarele ideii cu concretizarea acestei aplicații, care va fi realizată și pusă în plan material de către o echipă specializată.
App-ul va fi lansat pe Appstore și Playstore în următoarele luni.
un articol de Irina Gavriluț