Excelenţei Sale Primului-Ministru al României, domnului Victor Ponta
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Asociaţia Românilor din Italia vă felicită pentru că aţi ajuns la guvernare şi aţi început să vă ocupaţi serios de probleme ţării, dar nu uitaţi că şi românii din diaspora sunt cetăţeni ai României şi problemele lor trebuie luate în considerare la fel de serios.
Atunci când eraţi în opoziţie aţi făcut mai multe promisiuni. Anul trecut, când aţi venit în Italia pentru a semna un acord politic cu Partidul Democrat italian, aţi afirmat că PSD vrea să schimbe strategia clasică a partidelor din România, care îşi amintesc de diaspora doar în perioadele electorale.
Aţi declarat textual că românii din diaspora „au fost solicitaţi doar când era nevoie de voturi, fie pentru preşedinte, fie pentru reprezentanţii diasporei. Nu le-a propus nimeni absolut nimic. Vom continua să fim apropiaţi de românii din străinătate şi să ne batem pentru drepturile lor şi pentru un statut decent al lor. Am convingerea că e nevoie de o schimbare fundamentală a poziţiei politice a României în special faţă de românii noştri din Italia şi Spania, acolo unde sunt comunităţile cele mai mari. Până acum au fost căutaţi de diverşi candidaţi sau de partide doar ca să dea nişte voturi. Eu cred că acum e momentul să schimbăm acest lucru. Trebuie ca românii din Italia şi Spania să participe activ, se fie reprezentaţi în comunităţile lor şi de asemenea în politica românească.”
Domnule prim ministru, iată câteva propuneri concrete:
1. Vă rugăm să urgentaţi trimiterea unui Ambasador în Italia. Reamintim că aici trăieşte cea mai mare comunitate de români din străinătate, de peste un milion de persoane, peste cinci la sută din populaţia României. Avem nevoie de un bun Ambasador, care să ne reprezinte şi să ne apere drepturile. Fostul ambasador a fost retras anul trecut în decembrie, după un mandat nerelevant. Domnule prim ministru, nu ne trimiteţi în Italia un politruc. Solicităm trimiterea la post a unei personalităţi, cu merite recunoscute, care să fie în stare să facă faţă imenselor probleme care apar permanent în relaţiile româno-italiene. Chiar astăzi am aflat vestea că în închisoarea de la Lecce un deţinut român a murit după 50 de zile de greva foamei. Situaţia acelui om ar fi trebuit să fie monitorizată de Ambasadă, dar o instituţie fără şef nu funcţionează aşa cum trebuie.
2. Solicităm constituirea unui organism consultativ pe lângă Departamentul Românilor de Pretutindeni, din care să facă parte reprezentanţi ai românilor din toate ţările cu mari comunităţi de români. Românii din strănătate ar putea astfel să participe activ la fundamentarea deciziilor şi ar fi evitate situaţiile neăplăcute care au ieşit la iveală la DRP, din cauza lipsei de transparenţă şi a deciziilor arbitrare a conducerii acestui organism aflat în cancelaria primului ministru.
3. Solicităm reactivarea pe timp nelimitat a Ordonanţei nr. 94/2010 prin care românii din străinătate pot să achite retroactiv contribuţiile la fondul de pensii pentru perioadele în care au muncit la negru. Cei mai afectaţi de munca la negru au fost românii din diaspora, care înainte de intrarea României în Uniunea Europeană au fost obligaţi să muncească fără contract.
4. Solicităm modificarea legislaţiei care prevede plata unor taxe foarte mari pentru înmatricularea maşinilor aduse din străinătate. În această perioadă de criză, foarte mulţi români doresc să se întoarcă acasă cu maşinile pe care le deţin în străinătate, dar taxa auto pe care ar trebui să o plătească depăşeşte de cele mai multe ori valoarea maşinii. Paradoxal, era mai bine înainte de intrarea României în UE, când persoanele care se repatriau aveau dreptul să introducă fără taxe un autorism şi alte bunuri. Solicităm scutirea de taxe de înmatriculare pentru românii care se întorc definitiv din străinătate, pentru autoturismele personale. Cerem scutire de taxa auto şi pentru maşinile şi utilajele înscrise pe societăţi, pe care titularii le aduc în România pentru a-şi deschide o afacere.
5. Solicităm crearea unui program guvernamental pentru atragerea investitorilor români din străinătate. Până acum au primit facilităţşi doar investitorii străini. Este timpul ca şi investitorii români din străinătate care vor să dezvolte o afacere în ţară să fie sprijiniţi. Reamintim că în comunitatea românilor din Italia sunt aproximativ 30.000 de întreprinderi mici si mijlocii. Oamenii de afaceri români din Italia au nevoie de acest program pentru a putea investi în România.
Roma, 14 mai 2012
Cu respect şi consideraţie, Eugen Terteleac Preşedinte Asociaţia Românilor din Italia