Miercuri, 20 iunie, în faţa Parlamentului României se va opri pentru o oră maşina care îl transportă pe ultimul drum pe Virgil Cristian Pop, românul de 38 de ani mort în noaptea de 12 mai la Lecce, în Italia, după 50 de zile de greva foamei- anunţă Asociaţia Românilor din Italia, printr-un comunicat, pe care îl redăm integral.
Cazul lui Virgil Pop a dus la schimbarea consulului de la Catania şi la o serie de declaraţii ale ministrului de Externe, Andrei Marga. După cazul Crulic, care a marcat un cutremur în diplomaţia românească, ne-am fi aşteptat ca autorităţile române să se mobilizeze pentru aflarea adevărului în acest caz şi sprijinirea familiei în aceste momente grele.
Nu s-a întâmplat nimic. Virgil Pop a fost abandonat la morga spitalului din Lecce, iar ancheta promisă de autorităţile italiene şi române nici măcar nu a început. Reamintim că Virgil Cristian Pop era închis din anul 2000, condamnat la 18 ani închisoare pentru mai multe fapte – furt, tâlhărie, evaziune fiscală, fals şi uz de fals, violare de domiciuliu şi incendiere – pentru care pedeapsa de 18 ani pare exagerată şi pentru care oricum nu merita să moară. Mereu a susţinut că este nevinovat şi a intrat în greva foamei pentru a atrage atenţia asupra cazului său. Dacă ministerul de Externe nu a avut informaţii despre situaţia lui atunci când era în viaţă, a avut cu siguranţă după ce a murit.
Conform Legii 78/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate – lege care a produs un imens scandal, întrucât a mărit în mod absurd taxele consulare – prevede, la articolul 15, că Ministerul Afacerilor Externe va putea utiliza taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate şi pentru "plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul".
Vă informăm că Virgil Pop nu mai are mamă, mai are doar un frate vitreg, arestat la domiciliu în Italia, şi o mătuşă săracă în satul Iveşti – Galaţi. Dacă nici în cazul lui nu se putea aplica legea prin care sunt jecmăniţi românii din străinătate, atunci legea nu are niciun rost şi trebuie abrogată.
După cazul Crulic, ne-am fi aşteptat la o minimă atenţie faţă de acest caz la fel de sensibil. Dar în realitate, după declaraţiile de presă făcute de mai multe personaje, nu s-a mai întâmplat nimic. Am asistat la declaraţii din partea aşa-zişilor reprezentanţi ai românilor din diaspora – senatorul Viorel Badea sau deputatul William Brînză -, ale ministrului Andrei Marga, am asistat la retragerea consulului de la Catania (Adriana Elena Moţa, pe motiv că nu ştia limba italiană), toate doar acţiuni populiste, pentru că după câteva zile acest caz a fost uitat. Nimeni nu s-a mai interesat de el, nimeni nu a mai vorbit cu fratele defunctului, Ştefan Assael, care a făcut apel public pentru a fi ajutat să repatrieze corpul. Statul român a rămas la fel de nepăsător ca întotdeauna, iar situaţia s-a rezolvat aşa cum s-a întâmplat şi altă dată, prin chetă creştinească sau ajutor privat. De această dată Asociaţia Românilor din Italia, prin mari sacrificii, a reuşit să se mobilizeze şi să strângă suma necesară repatrierii lui Virgil Cristian Pop.
Problema cadavrelor abandonate la morgile din Italia există de mai mulţi ani şi a fost discutată la mai toate întâlnirile din ultimii ani cu reprezentanţii autorităţilor române.
Asociatia Românilor din Italia intenţionează, dacă va avea sprijinul altor asociaţii şi ong-uri din România, să organizeze o acţiune de protest specifică acestei probleme, miercuri, 20 iunie 2012 ora 09:00. Sicriul în care se află corpul lui Virgil Cristian Pop, înainte să ajungă la destinaţia finală, comuna Iveşti, judeţul Galati, se va opri pentru o oră în faţa Parlamentului României, în semn de protest pentru abandonarea românilor din diaspora de către instituţiile statului român.Facem apel la toate asociaţiile şi ong-urile din România să se alăture la acest protest paşnic.
Eugen Terteleac
Preşedinte Asociaţia Românilor din Italia
tel. +39 328 637 3670