La Casaleone, în apropiere de Verona s-a înfiinţat asociaţia "Deşteapă-te române". În timpul scurt de când funcţionează, asociaţia a reuşit să organizeze multe acţiuni şi să adune un grup inimos de membri. Acţiunile nu sunt doar pe plan cultural, iar proiectele asociaţiei sunt ambiţioase.
Preşedintele asociaţiei este Dorian Cătălin Ciolca, 37 ani, născut la Jurilovca (Tulcea). Înainte de a se stabili lângă Verona a stat împreună cu familia şi la Roma.
"Am terminat Liceul Lazăr Ederleanu din Năvodari. în Italia am venit la sfârşitul anului 2001. Am lăsat România după ce le-am încercat pe toate, inclusiv lăsând oraşul pentru a ne muta la sat ca să lucrăm pământul. La început m-am stabilit la Roma, lucrând în construcţii, şase ani la aceeaşi firmă. Tot acolo am cunoscut-o şi pe soţia mea, Mihaela. După naşterea celui de al doilea copil ne-am hotărât să ne mutăm la Verona. Am ales Verona pentru a reîntregi familia, părinţii şi sora mea locuind deja acolo. Nu ne-a fost uşor să o luăm de la capăt, dar cu ajutorul cumnatului meu care era de ceva timp la Verona, am reuşit să ne integrăm."
“Partea frumoasă a românilor”
Dorian Ciolca condideră înfiinţarea asociaţiei utilă şi necesară comunităţii din Casaleone, acolo unde locuieşte în prezent cu familia. Localitatea e situată la circa 30 de km de Verona. "Profesional am încercat să fac şi altceva şi aşa am devenit mediator de credite şi agent de turism, pe lângă calificările obţinute în domeniul construcţiilor. La începutul acestui an, împreună cu soţia, cumnatul şi sora mea, ne-am decis să înfiinţăm asociaţia "Deşteaptă-te române".
De ce acest nume? Pentru că am văzut prea mulţi români care ignoră drepturile pe care le au, de multe ori mulţumindu-se a cunoaşte doar obligaţiile. Înfiinţarea asociaţiei nu a fost o întâmplare, ci un proiect mai vechi de-al nostru. Ideea este de a strânge cât mai mulţi români laolată, de a face văzută partea frumoasă a românilor."
O biserică pentru români
În opinia românului, problema cea mai importantă pentru conaţionalii din zonă era existenţa unei biserici ortodoxe româneşti. "Prima necesitate a zonei unde locuim era o biserică românească, cele mai apropiate fiind Verona (50 km) şi Ostiglia (30 km). O mare problemă pentru doamnele care lucrează ca "badante". Am întâlnit oameni deosebiţi şi săritori care ne-au ascultat şi până la urmă au rezolvat problema, având acum Biserica Ortodoxă la Legnago, foarte aproape de Casaleone, unde locuim noi. Şi aş dori să îi amintesc aici pe PS Părintele Episcop Siluan, părintele Gabriel de la Verona, Don Giorgio Vicarul din Cerea (VR). Suntem conştienţi că nu este meritul nostru, dar ne place să credem că o mică parte de "vină" la realizarea acestui proiect o avem şi noi."
Tradiţii şi costume populare
Deşi înfiinţaţi de puţin timp, membrii asociaţiei au participat la câteva evenimente. "Noi suntem un popor vesel avem muzică populară frumoasă, costume populare foarte frumoase. Este drept că italienii de bună credinţa ne ştiu că pe un popor muncitor, dar putem fi şi altceva. Între altele, am participat la carnavalele din Casaleone şi Legnago, purtând cu mândrie costumele populare româneşti pe străzile oraşelor. La cerea asociaţiei "Folkloriamo Mărţişor" am fost prezenţi pe tot parcursul vizitei delegaţiei româniei în cadrul congresului "Dezvoltare economică, culturală, gastronomică, ambientală între delta Dunării şi fluviul Po". Colaborăm cu alte grupuri şi asociaţii de români la diverse spectacole."
Lipsa fondurilor
L-am întrebat pe Dorin Ciolca despre proiectele de viitor ale asociaţiei. "Proiecte de viitor avem şi încă multe, dar ne lovim de fiecare dată de lipsa fondurilor. Anul acesta este an Caragiale şi dorim ca împreună cu cei mici să punem în scena "Domnul Goe" şi cu cei mari să facem un moment Caragiale. Tot anul acesta se împlinesc 140 ani de la moartea lui Avram Iancu şi am dori ca evenimentul să nu treacă neobservat. Deasemenea am dori ca din ce în ce mai mulţi oameni să ne cunoască şi împreună să facem mult mai multe pentru România şi români. Am făcut cerere la primărie pentru acordarea unui spaţiu în care să ne putem întâlni şi desfăşura activităţi de cunoaştere şi promovare a limbii române şi a culturii noastre. Dorim să îi învăţăm pe copiii români şi din familii mixte meşteşugurile străbune: cusut, brodat, olărit, ţesut, sculptat în lemn, etc. şi nu în ultimul rând literatura noastră."
Opere de binefacere
Dorian Ciolca a dovedit că asociaţia se preocupă nu doar de organizarea unor spectacole sau manifestări culturale ci încearcă să dea o mână de ajutor românilor aflaţi în situaţii grele. "În limita posibilităţilor facem şi opere de binefacere. Am ajutat un fost deţinut cu haine şi mâncare, acum ne interesăm pentru o domnişoară de 18 ani cu tetrapareza spastică, luând deja legătura cu medici pentru a încerca de a o introduce într-un program de fizioterapie. Avem legături cu puncte comerciale care, din când în când ne ajută cu alimente pe care noi le distibuim persoanelor care au nevoie, adunăm şi distribuim haine uzate. Pentru 1 martie, Mihaela şi Melania au confecţionat mărtişoare şi felicitări din care o parte au fost vândute pentru strângerea de fonduri iar o altă parte au fost dăruite celor care nu şi-au permis să le cumpere."
Mulţumiri
Prin intermediul publicaţiei noastre, Dorian Ciolca doreşte să mulţumească unor persoane care i-au ajutat pe cei din asociaţie. "Am dori să creăm o bancă de date cu locuri de muncă, în acest fel speram să ajutăm cât mai mulţi români să treacă perioadă grea de criză, integrându-i în societate. Pe parcursul activităţii noastre deseori ni s-au pus beţe în roate, dar am întâlnit şi persoane care, chiar dacă nu ne cunoşteau, ne-au ajutat necondiţionat. Vreau să le mulţumesc pe această cale lui Ştefan Stănaşel, Nicu Oros, Claudia Zlatov şi Adi Carmaciu, Vasile Mirela, Liviu Zamfirache, Nicoleta Tacu, Ambrosi Gabrielle – primar Casaleone (Vr), Pro Loco Legnago (Vr), Constantin Hogea – primarul oraşului Tulcea."
A.R.