"Tutto il mondo e' paese"
Angela Raimondi, 51 de ani, din Bologna, a intrat în contact cu românii din 2008, când a încercat să deschidă o activitate comercială în România. “Nu a fost un început favorabil, pentru că afacerea din România nu a mers deloc. Asta însă nu mi-a schimbat părerea de spre conaţionalii dumneavoastră, di mpotrivă, m-a stimulat să continui să interacţionez cu ei. E o vorbă în Italia, tutto il mondo è paese.”
Ideea de înfiinţare a asociaţiei i-a venit încă de anul trecut, atunci când a realizat că există foarte mulţi români care au nevoie de asistenţă materială, juridică, că există o lipsă semnificativă de informaţie mai ales în rândul celor nou veniţi.
“Mai fusesem contactată de alte persoane pentru a înfiinţa birouri de consultanţă, financiare sau de activităţi asemănătoare dar am refuzat. Împreună cu doi români, pe care îi cunoaşteam de ceva timp, Adrian Chiper şi Clau diu Stemat, am înfiinţat asociaţia ARA – Asociaţia Română de asistenţă. Adrian este secretar, iar Claudiu vicepreşedinte. Lucrez împreună cu ei la sediul asociaţiei şi până acum am adunat exact 794 de înscrişi.”
Asociaţia a ajutat mult români, dar se adresează şi altor străini. Am rugat-o pe Angela Raimondi să ne exemplifice câteva acţiuni concrete pe care asociaţia le-a făcut în sprijinul străinilor.
“În afară de informaţii, pe care ni le cer membrii, încercăm să ducem la bun sfârşit cereri de cetăţenie sau permise de şedere, în cazul extracomunitarilor, dar şi să îi ajutăm pe cei care vor să- şi deschidă o firmă, o afacere, un magazin, etc. Pentru cei care au nevoie de un loc de muncă sau o chirie, la fel, încercăm să facem tot posibilul să-i ajutăm.
Şi dacă tot mi-aţi cerut cazuri concrete, vă pot spune despre o familie de români, care locuiesc în regiunea Marche şi care m-au rugat să îi ajut să deschidă un restaurant. Le-am stat aproape pe toată perioada şi în final am găsit împreună la Cesena un local cu 200 de locuri înauntru şi alte 100 în exterior, un local deosebit de frumos în zona Montereale. Apoi am găsit şi apartament de închiriat în apropiere, iar pe toată perioada le-am stat la dispoziţie pentru documente şi autorizaţii necesare.”
Probleme frecvente
Care sunt problemele cel mai des întâlnite cu care se prezintă membrii asociaţiei, pentru a fi rezolvate? “Noi încercăm să răspundem tuturor problemelor şi spe ctrul lor e destul de vast. E nevoie şi de traduceri şi de declaraţii de venit, cereri de împrumut, credite ipotecare, accidente de muncă şi de circulaţie.
Am primit cereri de a da consultanţă şi pentru deschiderea de firme în afara ţării. De asemenea sunt şi cazuri în care am ajutat persoane bolnave sau fără niciun ajutor.”
Deşi asociaţia fusese înfiinţată de o lună, la cutremurul din luna mai, din regiunea Emilia Romagna, asociaţia a intervenit obţinând mulţumirile oficiale din partea autorităţilor locale.
“Din banii noştri am dus apă, haine şi jucării pentru copii. Am primit mulţumiri scrise din partea primăriei din Mirandola, recunoscându-se contribuţia noastră.”
În afara activităţilor de consultanţă, asociaţia şi-a propus să organizeze şi evenimente culturale, primul proiect fiind participarea alături de alte asociaţii româneşti din Bologna, la o manifestare dedicată Zilei Naţionale a României.
“Vom încerca să dăm o mână de ajutor, să contribuim chiar financiar şi sper să fie un eveniment reuşit. Nu avem experienţă în acest sector, suntem la început.” Printre proiectele cel mai ambiţioase este deschiderea altor filiale şi birouri de consultanţă. “Suntem în tratative cu alte birouri de avocaţi, care ne-ar putea ajuta să creem şi în alte localităţi asemenea puncte de consultanţă. Consider că românii au nevoie în toată Italia de informaţie reală. Acesta este rolul asociaţiilor.”
Andi Rădiu
Asociația Română de Asistență ”ARA”
Via Guelfa, 74/5, Bologna
+39 051 535285