in

“Mărțișorul și Ziua Femeii la Milano” – eveniment de excepție pentru românii din Lombardia

Asociația Românilor din Italia, condusă de ing. Romulus Popescu și Larisa Axinia, cu sediul la Milano (ARI) organizează sâmbătă, 10 martie 2018,ora 17.00, la Milano, la Palazzo Marino, Sala Alessi,( în apropierea stației de metrou Duomo) cea de-a XI-a ediție a evenimentului “Mărțișorul și Ziua Femeii la Milano”.

Manifestarea este structurată în două părți, prima fiind dedicată unui moment poetic susținut de poetul Viorel Boldiș și copii de origine română care s-au născut la Milano și cunoașterii legendei Mărțișorului de către prietenii italieni care vor participa la eveniment.

A doua parte constă într-un concert extraordinar susținut de renumitul compozitor, pianist și interpret,  Horia Moculescu și fiica acestuia, Nidia Moculescu.

Publicul va parcurge o călătorie în timp împreună cu cei doi artiști, care vor interpreta atât șlagăre de odinioară, compuse de însuși Horia Moculescu, precum “Anul 2000”, ”Balanța inimii”, ”Dor’, „De-ai fi tu salcie la mal “, cât și piese în limba italiană. Din partea mamei (Nidia Copetti), Moculescu este de origine italiană, iar din partea tatălui (Nicolae Moculescu, fost ofițer în armata română interbelică) este de origine română.

Horia Moculescu povesteşte scurt şi concis despre muzica uşoară românească: „La noi, talentul se manifestă ciclic. În anii ’33-’34 a fost o perioadă în care câţiva compozitori de marcă au beneficiat de un public bine crescut. Am fost pe locuri înalte. Era atât de nobilă poziţia. Anii ’50-’60 au venit cu «Lalele, lalele!», «O chitară cântă». Au urmat Florin Bogardo, Marius Ţeicu… Iar Festivalul Mamaia a fost o trambulină pentru solişti”.

A compus peste 500 de piese. Mai dă uneori de partituri vechi şi se întreabă dacă azi i-ar ieşi la fel. Piesa de debut a fost „De-ai fi tu salcie la mal”, cântată de Mihaela Mihai, însă cea mai dragă îi este „Fântânile albastre”.

Dintre interpreţi, pe primul loc în preferinţele sale se află regretatul Gică Petrescu – ca şi profesionist, iar despre Adrian Daminescu spune că are – „mai degrabă avea” – cea mai bună voce masculină. Pe lista celor mai talentate artiste  sunt Corina Chiriac, Angela Similea, Margareta Pâslaru, Monica Anghel.

Compozitorul zice că nu are nimic cu noua generaţie, pentru că „succesul şi valoarea nu merg mână în mână.” (text preluat din interviul acordat de Horia Moculescu publicației Evenimentul Zilei).

Prin această acțiune, Asociația Românilor din Italia dorește să contribuie la menținerea tradiției mărțișorului în rândul comunității românilor din Italia și cunoașterea acestei tradiții de către italieni și străini. De asemenea dorim să stimulăm cât mai mult învățarea și cunoașterea limbii române, a obiceiurilor și tradițiilor noastre, de către copiii români care s-au născut în Italia.

Este important sa reafirmăm valoarea de patrimoniu a sărbătorii Mărţişorului, care la finalul anului 2017 a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii, dosar comun al României, Republicii Moldova, Macedoniei şi Bulgariei.

Totodată, prin acest eveniment ne-am propus și să oferim bucurie și o rază de lumină pe chipul doamnelor și al mamelor care trăiesc departe de familiile lor și cărora le e dor de casă, de copilașii lor sau tânjesc să mai audă o poezie sau un cântec românesc.

Manifestarea culturală  face parte din ciclul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și beneficiază de patronajul Consulatului General al României la Milano și al Primăriei Milano.

Sponsorii evenimentului sunt : Moneygram, Happy Comunication, Acqua e Farma, Asociația Baobab Onlus, Avocatul Renato Maturo, Avocatul Daniela Davidoaia, Traducătorul autorizat Marioara  Popescu, Gastronomia Dacia și Sorana Make Up Artist.

Partenerul media al evenimentului este Gazeta Românească.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Larisa Axinia

Vicepreședinte Asociația Românii în Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

E aproape sigur: în Italia vom avea un premier anti-români

Sugestie din Parlamentul României pentru ministrul muncii: Contra deficitului de lucrători, aduceți mai mulți extracomunitari!