Menu
in

Delegaţie de investitori italieni în vizită la Bucureşti, Măgurele şi Constanţa: „Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia îşi face datoria faţă de români şi România”

ROMA, 19 mai 2014 – Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a organizat în perioada 15-17 mai 2014 o misiune economică în România, la care au participat mai mulţi oameni de afaceri italieni care intenţionează să investească în agricultură, construcţii, energie şi turism.

În cele trei zile, delegaţia din Italia a participat la întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor şi ai mediului de afaceri la Bucureşti, Măgurele şi Constanţa.

BUCUREŞTI

Prima întâlnire a avut loc în 15 mai, la Palatul Parlamentului, sala „Drepturile Omului”. Reprezentanţii guvernului au ilustrat politicile diverselor ministere pentru sprijinirea investiţiilor străine şi oportunităţile din economia românească.

Sergiu Sorin Chelmu, secretar general la Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, din cadrul Ministerului Economiei, a pregătit pentu investitori o prezentare în care s-a subliniat siguranţa investiţiilor în economică româneasca, dar şi politicile ministerului pentru sprijinirea investitorilor.

Daniel Botănoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a prezentat oportunităţile din sectoarele agroalimentare. În România folosim de 10 ori mai puţin pesticide faţă de Olanda, produsele româneşti fiind foarte sănătoase.

Secretarul de stat a răspuns la mai multe întrebări ale investitorilor, cum ar fi cele legate de spaţiile de depozitare pentru legume şi fructe în România, confirmând că această latură are nevoie de dezvoltare.

Corneliu Vişoianu, consilier al Primului Ministru, a salutat iniţiativa Camerei de la Roma de a organiza astfel de evenimente. Guvernul României va continua să elaboreze programe şi măsuri pentru sprijinirea investitorilor din străinătate, indiferent de naţionalitatea acestora.

Robert Solomon, reprezentantul Băncii Transilvania, a prezentat politicile acestei bănci faţă de clienţii şi investitorii din străinătate: “Sistemul bancar românesc este cel mai bun din Europa. Banca noastră este considerată şi banca IMM-urilor. Sprijină în special investitorii români şi străini care provin din Italia, folosind inclusiv sucursala băncii de la Roma pentru întocmirea contractelor”, a spus Solomon.

Alessandro Pitotti, ataşat pentru Afaceri economice la Ambasada Italiei la Bucureşti, a adus salutul Ambasadorului italian la Bucureşti, Diego Brasioli, subliniind că schimburile comerciale între România şi Italia sunt într-o continuă creştere.

Ion Dediu, director al Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei, a fost mandatat de Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, să confirme deschiderea Bucureştiului pentru investiţiile italiene şi interesul pentru tehnologia şi experienţa unor companii de succes reprezentate în această misiune economică.

Nasty Marian Vlădoiu, preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, a salutat iniţiativa CCIRO Italia, subliniind că nu este simplu în această perioadă de criză economică să mobilizezi antreprenorii, să-i convingi că România este o ţară sigură pentru investiţii, plină de oportunităţi. “Mulţumesc domnului Eugen Terteleac pentru cum a creat şi conduce această organizaţie. Este un exemplu pentru noi toţi, un bun român, un bun patriot. Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia îşi face datoria faţă de români şi România”, a mai adăugat Nasty Marian Vladoiu.

Lavinia Şandru, realizator Realitatea TV şi un bun cunoscător al activităţii CCIRO Italia, care a participat la mai multe Forumuri economice în Italia, a remarcat că statul român, instituţiile statului nu sprijină îndeajuns activitatea Camerei din Italia: “Activitatea Camerei este de interes naţional pentru România. Dificultăţile pe care le întâmpină organizaţia din Italia se datorează şi statului român, instituţiilor. Am pus pariu cu Eugen Terteleac ca organizaţia din Italia nu va rezista mai mult de un an şi se pare că l-am pierdut.”

CCIRO Italia, delegaţie importantă de întreprinzători italieni în România, soluţii antiseismice, oportunităţi pentru investiţii, infrastructură şi energie

MĂGURELE

În data de 16 mai, delegaţia a ajuns la Măgurele, judeţul Ilfov, fiind întâmpinată de viceprimarul din localitate, Narcis Constantin. Delegaţia a vizitat Institutul Naţional de Fizică „Horia Hulubei” de la Măgurele – centrul nuclear unde se construieşte cel mai puternic laser din lume, fiind organizată şi o reuniune cu autorităţi şi reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, în care au fost prezentate oportunităţile de investiţii în zonă.

Reuniunea, organizată la Biblioteca Naţională de Fizică Măgurele, a fost deschisă de către directorul executiv al MHTC (Măgurele High Tech Cluster), Dragoş Şeuleanu, care a menţionat faptul că odată cu implementarea proiectului ELI-NP – construcţia celui mai mare laser din lume – Măgurele a devenit un punct de atracţie pentru investitori, dar şi o zonă de “turism tehnico-ştiinţific”, pentru că “aici există o deschidere pentru business non-ştiinţific”.

A urmat vizionarea clipului de prezentare a laserului, cu întreagă istorie ce a dus la naşterea acestui proiect atât de important pentru România. Filmul a fost prezentat de directorul tehnic, Cristian Cristescu.

Irinel Scrioşteanu, director la Consiliului Judeţean Ilfov, a salutat organizarea acestei misiuni economice, moment de informare şi evaluare a oportunităţilor de investiţii, ce a prilejuit în acelaşi timp un larg schimb de cunoştinţe şi experienţe între autorităţi române şi întreprinzători români şi italieni. Acesta şi-a arătat deschiderea către orice tip colaborare în acest sens.

Viceprimarul oraşului Măgurele, Narcis Constantin le-a mulţumit partenerilor şi colaboratorilor, în special preşedintelui CCIRO Italia, Eugen Terteleac. A prezentat toate facilităţile pe care le oferă oraşul Măgurele.

“Lucrăm la Strategia de Dezvoltare a oraşului, strategie aflată în strânsă concordanţă cu cea a Ilfovului şi cea a Bucureştiului şi ne dorim să atragem cât mai multe investiţii de durată în zonă, deoarece, odată cu previziunile de creştere a numărului de locuitori este prevăzută construirea unui nou oraş, alipit de acesta”.

Întâlnirea s-a încheiat cu o vizită în Parcul ştiinţific şi tehnologic al Institutului Naţional de Fizică “Horia Hulubei” – pe şantierul unde se construieşte cel mai puternic laser din lume, vizită precedată de o scurtă prezentare a proiectului ELI-NP şi a oportunităţilor de investiţii, făcută de către dr. Ioan Ursu, preşedinte Măgurele High-Tech Cluster.

CONSTANŢA

Delegaţia italiană a plecat apoi la Constanţa, pentru o întâlnire cu reprezentanţii societăţii SC RAJA SA şi pentru a identifica posibilitățile de investiţii în agricultură, turism şi reciclare şi în alte zone din judeţul Constanţa.

Întâlnirea de la Constanța vine după ce, la începutul lunii aprilie, la Milano s-au desfășurat lucrările Forumului economic România – Italia, eveniment la care au participat şi reprezentanţi ai societăţii RAJA SĂ. Aceştia au expus proiecte de dezvoltare în domeniul energetic și al agriculturii şi, ca urmare, investitori, finanțatori și asociații patronale şi-au manifestat interesul față de oportunitățile de investiții din România și, implicit, din județul Constanța.

Milano, Forumul economic CCIRO Italia: „Orice afacere dezvoltată în România este protejată din toate punctele de vedere”

„Nu ne propunem să înlocuim rolul instituțiilor și al autorităților locale, ci doar să le punem în legătură cu investitorii italieni, pentru că am descoperit, când am fost la Milano, interesul pe care aceştia îl au pentru regiunea noastră, pentru aeroport, pentru turism. Au venit reprezentanți ai agențiilor de turism, ai primăriilor și comandantul aeroportului internațional din Milano, ceea ce reprezintă un prim pas“, a declarat Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA.

Prin investiții ale oamenilor de afaceri italieni, Dobrogea ar putea atinge o dezvoltare surprinzătoare în doar câțiva ani. „Investitorii italieni au venit să discute despre oportunitățile de dezvoltare ale principalului operator regional de apă din această zonă, dar și ale mediului economic din întreaga regiune a Dobrogei“, a declarat Eugen Terteleac, președintele CCIRO Italia.

Printre sectoarele cu potențial în atragerea de investitori se numără transportul aerian, agricultura, portul turistic din Costinești şi reciclarea nămolului. „Numai în județul Constanța, dacă luăm în calcul litoralul românesc, de la Mangalia până la Năvodari, în stațiile de epurare se află o cantitate imensă de nămol. Investitorii italieni ne-au prezentat o soluție pe care o folosesc cu succes la ei în țară. Astfel, acest nămol se usucă, se deshidratează și este folosit drept combustibil în centralele termoelectrice. La noi, aceste centrale funcționează cu gaze sau cărbuni“, a adăugat Felix Stroe.

Concret, s-a discutat despre posibilitatea implementării unor tehnologii italiene la SC RAJA SA, în sensul valorificării nămolului rezultat din epurarea apelor uzate. Acesta ar putea fi uscat, transformat în peleți și, mai apoi, folosit drept combustibil pentru centralele termoelectrice. „Avem trei mari avantaje: nu mai aruncăm nămolul, ceea ce înseamnă că nu mai cheltuim bani cu transportul, producem o energie electrică ieftină pentru compania noastră, iar apa caldă produsă o vindem RADET-ului“, a spus Felix Stroe.

Întâlnirea dintre investitorii italieni şi conducerea societăţii RAJA a dus la semnarea unui memorandum de colaborare, denumit „Pactul de la RAJA“. „Prin acesta, Camera de Comerț și Industrie a României din Italia și RAJA își propun să dezvolte schimburi economice între România și Italia. De asemenea, ne mai propunem să dezvoltăm traficul de pasageri între destinații din Italia și aeroportul Constanța“, a afirmat Eugen Terteleac.

Delegaţia din Italia a vizitat şi Stația de Epurare Constanța Nord, acolo unde le-au fost prezentate proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, prin construcția de centrale fotovoltaice și eoliene. Un alt proiect care a stârnit interesul investitorilor vizează amenajarea portului turistic din Costinești.


CCIRO Italia, înfiinţată în 2013, în baza obiectivelor statutare ale Asociaţiei Românilor din Italia, are ca principale obiective dezvoltarea relaţiilor economice între România şi Italia, sprijinirea întreprinzătorilor români din Italia şi a celor italieni care investesc în România, atragerea de investiţii străine în general către economia românească, promovarea şi îmbunătăţirea imaginii României în străinătate. CCIRO Italia are, între priorităţi, şi sprijinirea activităţilor instituţiilor statului român în Italia (ambasadă, consulate), a bisericilor şi a asociaţionismului românesc în Italia.

„Info Camera Italia”, TOTUL despre activitatea Camerei de Comerţ de la Roma. A apărut noul număr al revistei CCIRO Italia

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version