Asociaţia îşi propune să ajute integrarea emigranţilor din punct de vedere social, cultural, să ofere asistenţă, să garanteze consultanţă legală acestora, să colaboreze cu autorităţi, asociaţii prezente în Sicilia. Îşi propune de asemenea să promoveze cultura, tradiţiile din România şi alte ţări de provenienţă ale emigranţilor.
Membrii fondatori sunt: preşedinte Elisabeta Dănilă născută în Bucureşti în urma cu 55 ani şi căsătorită de 33 ani cu Salvatore Marciante, contabilul asociaţiei, vice-preşedinte Marcela Calcan născută în Buzău, secretara Alina Andreea Munteanu originară din Botoşani, responsabilă culturală Mariana Martin născută în Hârlău. Alţi membri fondatori sunt: Cristina Bat din Iaşi şi Nicola Gerardi din Sciacca.
Elisabeta Danilă ne-a spus: “în Sciacca trăiesc aproximativ 500 de români şi sperăm să-i ajutăm să se integreze cât mai bine din punct de vedere social, cultural şi spiritual.
Ne dorim ca activitatea spirituală desfăşurată până acum câteva luni de părintele Sebastian să fie reluată şi să fie de folos românilor şi numai lor din Sciacca
Ca proiecte am vrea să concretizam următoarele: cursuri de limba italiană,română,arabă,rusă,poloneză; cursuri de formare pentru badante, tabere de vară de reunire a familiei pentru copii ale căror mame sunt la muncă în Sicilia pentru a le oferi o viaţă mai bună, un prilej de bucurie pentru mame şi de conştientizare a copiilor de sacrificiile făcute pentru ei. Am vrea să facem un “banco alimentare” care să ajute pe cei aflaţi în dificultate.
În colaborare cu alte asociaţii, de exemplu asociaţia CENTRU AJUTOR PENTRU VIAŢĂ care sprijină mamele în momentul în care sunt însărcinate şi întâmpină dificultăţi financiare sau cu A.V.I.S. Sciacca unde nenumăraţi români sunt donatori.
De asemenea, vom organiza schimb de experienţe cu reţete culinare de diferite provenienţe. Am vrea să reuşim şă facem un proiect pentru copii emigraţilor cu un spaţiu adecvat unde ei să-şi poată face lecţiile după şcoală ajutaţi de persoane competente.
De la autorităţile române, în special de la Consulatul din Catania ne aşteptăm la o colaborare în ceea ce priveşte tematica diverselor documente, procuri, asistenţă juridică în cazurile excepţionale (accidente, moarte etc.), informări şi tutelarea drepturile românilor în Sicilia.
Pe plan local ne aşteptăm să îmbunătăţim relaţiile cu primăria, I.N.P.S., patronatele existente, spitalul, dispensarul pentru emigranţi, asistenţii sociali, poliţia, deci cu autorităţile publice care au fost mereu foarte disponibile şi atente la problematicile românilor.
Pentru finanţarea proiectelor ne gândim la accesarea fondurilor europene precum şi programe ce permit autofinanţarea.
Asociatia are porţile deschise pentru toţi emigranţii din Sicilia.
Elisabeta Dănilă adaugă: “După revoluţie au început să ajungă şi în Sciacca mulţi români. Fiind de 33 de ani în Sicilia am fost foarte fericită să le fiu de ajutor văzând în ei fraţii mei, de unde şi numele asociatiei. Am fost ajutată în această ''misiune'' de Mariana, responsabila culturală care a oferit mereu ospitalitate româncelor care nu aveau serviciu şi locuinţă, ea având grijă de soacra mea şi locuind în casa ei. De aceea aş vrea ca emigranţii să aibă un sprijin chiar material în caz de nevoie.
În Sciacca de cinci ani a fost organizată şi activitate religioasă datorită părintelui Zaverjinschi Vasile Sebastian şi în această activitate am fost mereu ajutată de Mariana, Marcela, Alina, Cristina etc. Mariana ne-a răsfăţat întotdeauna cu cele mai bune mâncăruri tradiţionale românesti şi cele mai bune prăjituri pentru toate festivităţile petrecute împreună cu românii din comunitate.
Personal mi-a plăcut mereu voluntariatul şi fac parte din asociaţia C.A.V (Centru sprijin pentru viaţa, din asociatia Avulss, voluntariat în spital din care face parte şi Marcela. Am participat ca traducător la un proiect realizat de AVIS din Scicca pentru donatorii români. Colaborez ca să ajut românii cu spitalul din Sciacca şi cu Primăria din Sciacca. De câte ori am avut nevoie să ajut români care nu aveau strictul necesar am fost sprijinită de mulţi români, dar în mod deosebit de Alina, care a dat tot ce a putut pentru persoanele în dificultate. Cristina, de asemenea, mi-a fost mereu alături ca şi alte românce: Camelia, Claudia, Elena, Catalina etc. Sper ca asociaţia Fratelli in Sicilia să reuşească să promoveze tradiţiile, cultura, să ajute emigranţii în toate necesităţile lor.
Sediul asociaţiei este în Via Morandi 24 A, Sciacca, provincia Agrigento.