Menu
in

Asociația ”Dacia” din La Spezia a găsit rețeta unei ”comunități adevărate”

Duminică, 27 noiembrie, asociația ”Dacia Onlus” din La Spezia a organizat un spectacol de muzică și dansuri populare, cu ocazia Zilei Naționale a României. Președinta asociației, Mihaela Vija, a dorit foarte mult să transmită prin intermediul publicației noastre, mulțumiri tuturor membrilor care au participat la această acțiune, subliniind faptul că spectacolul a fost realizat prin forțe proprii, atât financiar cât și logistic.

Președinta asociației ”Dacia Onlus” din La Spezia ne-a relatat despre spectacolul pe care l-a organizat împreună cu membrii asociației. ”Noi am sărbătorit Ziua Naţională a României într-o sală a Caritaşului, situată în micuţul nostru orăşel La Spezia, obţinută cu bunăvoinţă preotului Martini. În discursul de început am ținut să evidențiez modul în care am reuşit să ne integrăm, eforturile pe care membrii asociaţiei le-au făcut pentru realizarea acestui frumos eveniment. Am mulţumit tuturor, inclusiv copiilor care şi-au lăsat păpuşile şi jucăriile şi au venit la repetiţii împreună cu părinţii. La fel și membrilor grupului de dansuri populare ”Hora”, care au renunţat la timpul lor liber, în majoritate ”badante”, ”colf”, ”domestice”, muncitori din diverse domenii, cu toţii întrecându-se pe ei înșişi. Nu a lipsit nici muzica populară. Au urmat cântăreţii amatori Rodica Gâza şi Raul Baciu, intercalându-se cu dansurile tradiţionale ale grupului ”Hora”. Aflându-ne în preajma sărbătorilor de iarnă am cântat cu toții și câteva colinde . Pe tot parcursul spectacolului, cântăreţii au fost acompaniaţi de miniformația ”Lucian”. Spectacolul s-a încheiat cu un recital de poezie – scrisă şi recitată de Camelia Rotaru – o nouă speranţă, spun eu, în ceea ce priveşte poezia românească.”

Spectacolul a fost realizat din fondurile proprii iar participarea numeroasă. Aceste două ”ingrediente” dau în opinia Mihaelei Vija rețeta unei comunități adevărate. ”După spectacol, muzica a continuat să cânte, s-a dansat, s-au servit aperitivele preparate prin bunăvoinţa membrilor asociaţiei şi s-a închinat un pahar în cinstea zilei naţionale. Țin să precizez că tot ce s-a cheltuit a fost din buzunarul membrilor noștri. Nimeni nu a avut nicio pretenție financiară pentru ceea ce a interpretat. Așa trebuie să arate o comunitate adevărată.”

Mihaela Vija dorește ca ctivitatea și dăruirea membrilor asociației să fie cunoscută românilor din Italia. ”Sper că veţi reuşi să bucuraţi inimile românilor din zona noastră, cu un frumos şi încurajator articol. Nu ştiu cum aş putea altfel, dar prin intermediul publicației dumneavostră vreau să mulţumesc şi să răsplătesc bunăvoinţa acestui minunat nucleu de adevăraţi romani. Nu vă puteţi imagina câte eforturi depun pentru a veni la repetiţii, spectalole etc. mai ales că aces an, am tot avut câteva evenimente importante la care am participat, bineînțeles numai voluntariat.”

”Fiecare membru al asociaţiei are câte un merit, mai mic sau mai mare ţinând cont că pentru a realiza ceea ce am realizat, fiecare depune efort, îşi sacrifică din timpul liber şi energie pentru a fi prezent la repetiţii sau spectacole. Totuşi, în mod deosebit aş enumera câţiva: Neli Roşca, un adevărat tezaur pentru asociaţie prin costumele populare pe care le-a achiziţionat din bani personali şi pe care le-a pus la dispoziţia asociaţiei ; Paul Bularca care a răspuns mereu la organizarea activităţilor culturale; Mariana Hosu care se ocupă de un grup de copii prin organizarea de spectacole de poezie, muzică şi dans; Nicu Stelea, bucătarul nostru şi nu în ultimul rând Loredana Bran, coregrafa grupului de dansuri tradiţionale româneşti Hora. Ceea ce am realizat a fost din surse şi cu eforturi proprii, cu contribuţia membrilor asociaţiei, fără niciun alt ajutor sau sprijin material din afară.” declara Mihaela Vija, președinta asociației, într-un articol mai vechi din Gazeta Românească.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version