Lunea şi vinerea sunt zile negre pe şoselele din ţară. Între orele 18.00 și 19.00 au loc cele mai multe accidente rutiere în România. Şi vorbim despre accdente grave, cu morți sau răniți care necesită spitalizare, conform Poliţiei.
Ţara noastră este campioana Europei la numărul de decese din accidente rutiere, iar acest lucru are la bază lipsa de educație rutieră.
În cursul anului 2020 s-au înregistrat 22.836 accidente în România, cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 29571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal, se arată în datele publicate de INS.
Comparativ cu anul precedent, s-au înregistrat scăderi pe toate tipurile de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale. Cea mai mare scădere, respectiv cu 32,3%, s-a înregistrat la numărul accidentelor între un vehicul și un pieton.
Un rezultat mai puțin așteptat al studiului este o confirmare a faptului că cele mai multe accidente grave se produc atunci când nu ar trebui să se producă. Mai exact, ziua, în condiții de vizibilitate perfectă și carosabil uscat – condiții meteo ideale. Astfel, 71,9% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei, iar 83,7% din accidente au avut loc pe carosabil uscat. Se pare că șoferii sunt mult mai atenți atunci când se confruntă cu vizibilitate scăzută sau carosabil alunecos.
Prea puţini pasageri. Companiile aeriene ANULEAZĂ tot mai multe zboruri din și spre România
În 2020, an aflat sub umbra pandemie de COVID-19, în UE s-a înregistrat o reducere cu 4.000 de cazuri a accidentelor rutiere mortale, rata mortalității fiind la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, arată date Eurostat. Cu toate acestea, România conduce în topul țărilor cu cel mai mare număr de decese înregistrate în urma unor accidente rutiere. Țara noastă înregistrează cifre duble față de media Uniunii Europene de 42 de decese la un milion de locuitori.
Analizând numărul persoanelor decedate raportat la numărul accidentelor rutiere grave, observăm că anul 2020 a fost caracterizat de un indice de mortalitate mai mare în toate zilele săptămânii față de anul precedent. Este oarecum firesc, având în vedere că viteza de deplasare mai ridicată a determinat agravarea consecințelor accidentelor rutiere.
„Totul ține de educație”
Cele mai multe accidente grave – 534 – s-au produs în intervalul orar 18.00 – 19.00. Accidentele rutiere produse până la ora 7.00 şi după ora 17.00, deşi mai puţine ca număr, sunt caracterizate de o mortalitate mai ridicată, ceea ce sugerează faptul că, în condiţii de trafic mai puţin intens, oamenii conduc cu viteze mai mari, ceea ce duce la mai multe accidente soldate cu victime.
Potrivit expertului în conducere defensivă, Titi Aur, șoferii nu conștientizează la ce pericole se expun, consideră că lor nu li se poate întâmpla nimic.
„Din păcate, în România, în medie, în fiecare zi cinci oameni mor, iar în jur de 70 – 80 sunt răniți. Totul ține de educație, singurul domeniu în care nu s-a avansat deloc după Revoluție. La educație s-a regresat chiar”, a explicat Titi Aur pentru Digi24.