in

Vrei un job în străinătate? Cum să eviţi ţepele când cauţi de lucru peste hotare

O parte dintre firmele de recrutare care plasează personal în străinătate percep o aşa numită „taxă de mediere”, însă mulţi candidaţi cărora li se promite un job în afara ţării rămân şi fără post şi fără bani.

Perceperea acestui comision nu este ilegală, cu excepţia situaţiei în care firma de recrutare îl încasează şi de la angajator şi de la angajat.

„Anumite agenţii percep astfel de taxe, altele nu. Cele care le percep sunt acoperite legal, întrucât legislaţia românească oferă posibilitatea aceasta. Taxele sunt ilegale doar atunci când sunt percepute şi de la candidaţi şi de la angajatori”, spun specialiştii HR ai site-ului Tjobs.ro.

Potrivit acestora, comisioanele percepute diferă foarte mult de la o agen?ie la alta. Există taxe de înscriere de 100 de lei, pentru înregistrarea într-o bază de date, urmate de un comision care se achită la angajare. Comisionul poate începe de la 200 de euro şi ajunge în cazuri extreme la 2.500 euro.

„Românii care apelează la agenţi privaţi de ocupare şi plasare, fără a se informa în prealabil cu privire la activitatea acestora, se expun riscului de a plăti sume semnificative fără să obţină locul de muncă în străinătate promis”, spun şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La ce trebuie să fii atent înainte să plăteşti comisioane pentru un job în străinătate:

• trebuie să ţi se prezinte un contract în baza căruia îţi este percepută suma respectivă, nu plăteşti fără să vezi un document semnat şi stampilat;

• contractul de mediere trebuie citit cu atenţie – vezi care sunt obligaţiile asumate de firmă, condi?iile de plată, precum şi clauzele privind retunarea banilor sau a unui procent din suma achitată în cazul în care nu eşti angajat;

• vezi dacă ai de-a face cu o societate comercială sau doar cu o persoană fizică care poate să dispară a doua zi;

• verifică agenţia de ocupare a forţei de muncă la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia se află sediul firmei respective;

• interesează-te despre seriozitatea firmei de intermediere de la alţi candidaţi

• pe forumuri de specialitate sau pe Internet;

• poţi să verifici inclusiv agenţii de ocupare a forţei de muncă din străinătate sau firmele angajatoare din străinătate la Registrul Comerţului din statul respectiv.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Violatorii români, din nou în atenţia opiniei publice din Italia

Sentinţă în cazul Bogdan Mihalcea, mort la locul de muncă în 2006