in

Vrei permis auto? Trebuie să ai minim 11 clase, examenele vor fi înregistrate audio și video

Va fi tot mai greu pentru români să obţină permisul de conducere. Candidaţii trebuie să fi terminat cel puţin 11 clase, şoferii în vârstă vor fi examinaţi medical mai des, iar examenele vor fi înregistrate video. Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăţa regulile de circulaţie. România conduce, alături de Bulgaria, în topul ţărilor cu cele mai multe accidente rutiere.

Permisul de conducere auto nu va mai fi eliberat decât persoanelor care au absolvit cel puţin 11 clase, restricţie prin care, alături de alte măsuri, Guvernul vrea să reducă la jumătate numărul de decese rezultate din accidente rutiere, în următorii 3 ani.

Interdicţia eliberării carnetului de şofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusă de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislaţie rutieră. Conform Legii educaţiei naţionale, învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar (5 ani, inclusiv clasa pregătitoare), învăţământul gimnazial (4 ani) şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior (liceul). Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani. Din momentul în care Guvernul va schimba însă legislaţia, cine nu a terminat 11 clase nu va mai primi permisul de şofer auto.

Prin această restricţie, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăţa regulile de circulaţie şi de a analiza în trafic indicatoarele rutiere. Restricţia va fi introdusă alături de alte măsuri, precum reducerea perioadei în care şoferii trecuţi de o anumită vârstă sunt obligaţi să efectueze verificarea medicală, pentru a dovedi că mai sunt apţi să conducă un autovehicul.

Cu ochii pe mafia permiselor

Pentru a reduce riscurile de corupţie în obţinerea permisului auto şi având în vedere cazurile mediatizate care au scos la iveală de-a lungul timpului „mafia permiselor”, se va implementa un sistem de monitorizare şi verificare a desfăşurării examenului pentru obţinerea permiselor auto. Proba teoretică se înregistrează video, iar cea practică audio şi video.

„Începând cu iulie 2017 vor fi înregistrate pentru îmbunătăţirea calităţii de examinare vor fi înregistrate probele de examen atât video, cât şi audio”, spune Liviu Vârşă, comisar la Serviciul Regim Permise şi Examinări.

Autorităţile trebuie să pună la punct în cel mai scurt timp detaliile tehnice. Instructorii auto spun că o singură cameră, montată în interiorul maşinii, nu poate garanta corectitudinea probei. „Examinatorul va putea să spună că el a apreciat că maşina care venea din dreapta era destul de aproape, nu i s-a acordat prioritate şi cursantul pică”, spune Marius Teodorescu, directorul unei şcoli auto.

Prea multe accidente

Potrivit datelor Direcţiei de Permise şi Înmatriculări, în primele 9 luni ale anului, din cei peste 469 de mii de români care au susţinut proba teoretică a examenului auto, mai puţin de 262 de mii au obţinut punctajul minim suficient. Traseul a fost suţinut de 375 de mii de aspiranţi la statulul de şofer, însă doar 211 mii au şi obţinut carnetul de conducere.

Sunt 1.557 de școli de conducători auto şi peste 12.600 de persoane care dețin atestate de instructor auto. România conduce, alături de Bulgaria, în topul ţărilor cu cele mai multe accidente rutiere.


 Ai mașină cu numere românești și locuiești în străinătate? Vei putea face revizia fără să te deplasezi în țară. Iată legea!

Călina, cea mai iubită şoferiţă româncă din Trento: ”Dacă lipsesc, e o dramă”

Valentina, 26 de ani, şoferiţă de camion: “În Italia, e greu să găseşti o meserie mai bine plătită”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

«Nu mai avem exil, avem în schimb o numeroasă diasporă»

Criză de muncitori în România după ce în ultimii ani tinerii au ales să emigreze. Investitorii ne ocolesc