Lanţul de restaurante fast-food McDonald`s va angaja începând de anul viitor 30 de srilankezi. Aceştia fac parte dintr-un proiect pilot, la care compania apelează, în contextul deficitului de forţă de muncă din România.
Aducem srilankezi. Avem un proiect în derulare, sunt în selecţie şi vor începe să lucreze începând cu luna ianuarie. Începem cu un pilon test, învăţăm şi noi, ne obişnuim cu ei, ei cu noi. Aducem iniţial 30 de persoane, însă planificăm să continuăm”, a declarat pentru wall-street.ro Irina Ignătescu, director de resurse umane în cadrul McDonald`s.
Pentru selecţia acestora, echipa de HR din România a mers personal în Sri Lanka. „Ne gândim că pot fi o soluţie, investim să îi aducem, pilotăm, vedem cum funcţionează, legendele urbane sunt multe în jurul nostru, însă noi vrem să avem propria noastră experienţă. Sunt oameni care au lucrat în restaurante, este foarte important pentru noi să aducem oameni cu experienţă, care au mai lucrat în lanţuri similare, din fast-food sau restaurante. Urmează să fie pregătiţi şi în McDonald`s, vor intra în programul de formare în luna ianuarie”, a explicat Ignătescu.
Angajaţii din Sri Lanka vor lucra cu un contract pe perioadă determinată de doi ani, cu posibilitatea de prelungire.
Pe lângă salariu, angajaţilor srilankezi li se va asigura şi cazarea în România. „Da, sunt costuri mari, dar, pe de altă parte, şi nevoia de a avea oameni în restaurante este mare. Este mare pierderea şi atunci când iei un om, îl formezi, ca după 2-5 luni să îl pierzi”, a precizat reprezentatul McDonald`s.
Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam. Conform datelor prezentate de Profit.ro, în primii 10 ani cu statut de țară membră a Uniunii Europene, România a importat muncitori în special din Turcia și China, respectiv între 400-600 de muncitori anual, în condițiile unui contingent anual cuprins între 1.400 și 2.900 de muncitori străini.