Un sondaj BestJobs arată că, în primul trimestru din acest an, 81% dintre angajaţi declară că s-ar reloca pentru un loc de muncă mai bun. Dintre aceştia 60% ar pleca în străinătate, iar 21% doar în alt oraş din ţară. Se poate observa o disponibilitate pentru relocare mai ridicată din partea respondeţilor de sex masculin (64%, comparativ cu 36%). Cei mai mobili, indiferent de sex, sunt cei cu vârstă cuprinsă între 25-35 de ani (peste 46%). Dintre persoanele care au optat pentru străinătate 59% îşi doresc o relocare permanentă, în timp ce 41% care s-ar muta doar temporar, pe o perioadă determinată.
Principalul motiv al deciziei de selecţie a unui job în străinătate este dorinţa pentru un nivel de trai mai ridicat. Respondenţii intervievaţi în cadrul sondajului BestJobs au invocat şi faptul că în România şansele de realizare sunt extrem de scăzute. Site-ul de recrutare are disponibile în acest moment peste 3.000 de joburi. Cele mai multe oferte vin de la angajatori din Belgia, Cipru, Finlanda sau Franţa, iar domeniile cu cele mai multe locuri de muncă libere sunt serviciile (au pair / babysitter / îngrijire, entertainment, hoteluri, restaurante, turism), IT-ul, ingineria şi sănătatea.
Ofertele curg şi din Marea Britanie
Marea Britanie continuă să fie una dintre destinaţiile preferate ale românilor care pleacă la muncă în străinătate, în ciuda restricţiilor de pe piaţa muncii care nu au fost încă ridicate pentru români şi bulgari. În prezent, numărul ofertelor de muncă pentru Marea Britanie intermediate de firmele de recrutare se apropie de cifra 4.800 de joburi, potrivit centralizării realizate de Tjobs.ro. Angajările vizează toate categoriile de personal, de la ofertele de muncă sezoniere sau pentru munci necalificate, până la muncile destinate persoanelor cu grad înalt de calificare şi educaţie.
Posturile pentru munca sezonieră se adresează în special celor care doresc să lucreze în domeniul hotelier sau în îngrijirea de copii sau bătrâni. Nivelul de salarizare pentru muncile cu nivel redus de calificare se situează la doar 700 – 800 de lire sterline pe lună. Foarte mulţi angajatori oferă, în schimb, beneficii suplimentare cum ar fi cazarea, masa şi asigurarea medicală. Cerinţele la angajare sunt şi ele minime: educaţie la nivel liceal şi cunoştinţe medii de engleză.
Pe un nivel mediu de calificare puteţi aplica pentru locuri de muncă în Marea Britanie ca şoferi de taxi sau TIR, asistente medicale sau infirmiere, agenţi de vânzări sau bucătari. Salariile pe acest tip de posturi sunt ceva mai ridicate, în medie de aproximativ 1.000-1.200 lire. Pentru o parte din aceste oferte se cer studii superioare, iar cunoştinţele de limba engleză trebuie să fie cel puţin la nivel mediu.
Pentru nivelul superior de pregătire şi experienţă cele mai multe joburi vin din domeniul Medical şi sanitar – mai ales oferte de muncă pentru medici de diferite specializări. Pe lângă salarii de cel puţin 2.500 lire, specialiştii români primesc şi alte beneficii – asigurări medicale, beneficii, plata orelor suplimentare. Se cere, de regulă, experienţă în domeniu de minim un an.