Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor a votat în unanimitate, pe data de 14 iunie, un proiect de lege care oferă, din nou, posibilitatea cetățenilor români din ţară şi străinătate, care nu au calitatea de pensionari, să poată plăti, din urmă, contribuția de asigurări sociale pentru o perioadă de 5 ani în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Astfel, legea va da posibilitatea românilor care au lucrat în străinătate la ”negru”, sunt în apropierea perioadei de pensionare și nu au contribuit la sistemul de asigurări sociale din România, să poată plăti retroactiv contribuția pentru perioadele în care nu figurează.
Actul normativ vine din necesitatea de a lărgi sfera de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 94/2010 care a avut același scop, dar la care termenul limită până la care persoanele interesate puteau să încheie un contract de asigurare socială pe ultimii cinci ani era 31 decembrie 2010.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Baza lunară de calcul o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției sociale. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Iată câteva exemple:
De exemplu, pentru anul 2012, când salariul de bază era calculat la 700 de lei pe lună, se aplică o cotă de contribuție socială de 31,3%, ceea ce înseamnă că se vor plăti 219,10 lei pe lună, 2629, 2 lei pe an, ceea ce înseamnă (la valoarea actuală euro/leu), circa 600 de euro pe tot anul.
Andi Rădiu
[email protected]