Parlamentarii PSD şi PNL au solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Miercuri se reunesc, pe această temă, Birourile permanente ale celor două Camere. Suspendarea preşedintelui ar putea fi votată vineri, în plenul reunit, referendumul pentru demitere urmând a se organiza în cel mult 30 de zile.
Joi, Parlamentul va dezbate cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la şedinţă urmând a fi invitat şi şeful statului, căruia i se va da cuvântul, la cererea sa, oricând în timpul dezbaterilor, pentru a da explicaţii asupra faptelor ce i se impută. După dezbatere, documentul, care are 17 pagini şi se referă la activitatea preşedintelui din ultimii doi ani, va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui. Oricum, avizul Curţii Constituţionale este acum consultativ, după ce guvernul a modificat, prin Ordonanţă de Urgenţă, legea de funcţionare a CCR.
Hotărârea de suspendare se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, iar votul este secret, prin bile.
Articolul 95 din Constituţie precizează că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.”
În cadrul declanşării acestei proceduri de suspendare, preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Propunerea de suspendare din funcţie a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinta preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui, mai prevede legea fundamentală.
Este a doua oară când se declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Precedenta suspendare a avut loc în timpul primului mandat de şef al statului, în anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie. La referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea preşedintelui Băsescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat împotrivă, iar pentru demiterea acestuia s-au pronunţat 24,75%, prezenţa la referendum fiind de 44,45%.
Pe durata suspendării din funcţie a şefului statului, prerogativele sale au fost îndeplinite de Nicolae Văcăroiu, la acel moment preşedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurării interimatului.
Acum, dacă preşedintele va fi suspendat, prerogativele sale vor fi preluate de Crin Antonescu, ales ieri preşedinte al Senatului României.
Descarcă PROPUNEREA DE SUSPENDARE A PREŞEDINTELUI