in

Undă verde exploatării aurului din Apuseni. Ecologiştii protestează: „Revoluţia începe la Roşia Montană”

Guvernul a dat undă verde proiectului de la Roşia Montană. Pentru o redevenţă de 6%, statul îşi vinde practic rezervele de aur şi argint din Munţii Orăştie. Proiectul de lege a fost aprobat marţi, 27 august de Guvern şi trimis Parlamentului. Victor Ponta a declarat că rămâne ca parlamentarii să decidă dacă exploatarea va începe sau nu.

„La fel ca în cazul Petrom, dovedim că nu suntem în stare să ne vindem eficient resursele. 6% reprezintă o cotă infimă în comparaţie cu câştigurile investitorului din acest proiect. Să nu uităm că pe lângă aur şi argint, muntele de la Roşia Montană conţine multe zăcăminte foarte rare, despre care văd ca nu se spune nimic”, afirmă analistul Cristian Dinulescu.

Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, se arată în proiectul de lege ce consfinţeşte Acordului între Guvern şi Roşia Montana Gold Corporation (care este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni).

Dacă RMGC va primi undă verde de la Parlament, construcţia minei ar putea dura 30 de luni de la pornirea lucrărilor. Vor urma 16 ani de exploatare. La final, RMGC promite că va ecologiza întreaga zonă.

Ce câştigăm din Roşia Montană?

În acord se estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile).

Totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România sunt calculate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor ţi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC.

Cât câştigă canadienii?

Dacă luăm în calcul explozia preţului metalelor preţioase, comoara de la Roşia Montană a ajuns să valoreze, în prezent, aproape 12 miliarde de dolari, după ce, în urmă cu cinci ani, era evaluată la “numai” 6 miliarde dolari.

Potrivit studiilor geologice, în munte s-ar afla încă 314 tone de aur şi 1.480 de tone de argint ce ar putea fi exploatate 16 ani de acum încolo. Din această comoară, ar urma să rezulte, după prelucrare, 7,9 milioane de uncii de aur şi 29 milioane de uncii de argint.

Proteste în ţară şi peste hotare: „Revoluţia începe la Roşia Montană”

Spiritele s-au încins după ce guvernul a aprobat proiectul de lege privind reglementarea exploatării miniere de la Roşia Montană, ecologiştii organizând duminică, 1 septembrie, un mare protest în toată ţara, dar şi peste hotare. „1 septembrie 2013 este Zi de lupta impotriva cianurii si fracturarii! Facem un apel către cei care vor ieşi duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitaţi că România se află acum sub asediu! Roşia Montană şi Bârladul reprezintă stâlpii de rezistenţă! Să ne facem ambele mesaje auzite, din Bucureşti la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Tg. Mureş, Iaşi, Bruxelles sau Viena!

SOLIDARITATE!!!”, au scris organizatorii evenimentului pe Facebook. De asemenea, o iniţiativă lansată pe Facebook pe 29 august şi îmbrăţişată de asociaţia La Maison Roumaine cheamă cât mai multe persoane pentru un protest împotriva exploatării miniere la Roşia Montană, la sediul UNESCO din Paris, pe data de 5 septembrie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dan Bittman: “Nu vreau să mă însor”

Tragedie în Ungaria: români morţi în timp ce se întorceau la muncă în Italia