"Marţi este Ziua Unirii Mici şi suporterii din întreaga ţară şi-au anunţat prezenţa în Bucureşti. Va fi un protest paşnic prin scandări şi mesaje. Cerem expres celor care vor veni să asculte de cei care îi coordonează şi să nu se preteze la acţiuni violente. Vom purta însemne distinctive şi sperăm să fie prezenţi vreo 2.000 de fani din toată ţara", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Suporterilor Români.
Sunt aşteptaţi fani de la Steaua, Dinamo şi Rapid, dar şi din afara Capitalei, de la Petrolul, "U" Cluj, FC Timişoara şi Universitatea Craiova.
Fanii au decis să poarte însemne pentru a fi recunoscuţi, deoarece au informaţii că, la protestele de joi, 19 ianuarie, printre ei s-au infiltrat jandarmi sub acoperire care au simulat un scandal în care galeriile au picat la mijloc. Ultraşii au adus ca dovadă un film, dar Jandarmeria nu a comentat imaginile.
Jandarmeria a anunţat că după protestele de joi, 19 ianuarie, a reţinut 14 suporteri: şase stelişti, patru dinamovişti, trei rapidişti şi un petrolist.
“Vrem bani pentru educaţie, nu pentru servicii secrete!”
Asociaţia Suporterilor Români a ţinut să facă anumite precizări în contextul implicării suporterilor echipelor de fotbal în protestele organizate în majoritatea oraşelor din ţară.
Printre revendicările ASR se numără următoarele:
– garantarea şi ocrotirea reală a libertăţii de exprimare în ţara noastră, drept constituţional îngrădit gradual în ultimii ani, prin concursul factorilor decizionali din guverne şi instituţiile de represiune;
– direcţionarea bugetului de stat către sănătate şi învăţământ, în dauna suplimentării anuale a fondurilor unor instituţii poliţieneşti sau a serviciilor cu caracter obscur;
– conservarea patrimoniului arhitectural naţional şi al avuţiilor naturale care nu au fost încă rupte din corpul ţării româneşti, în general, şi sistarea proiectului Roşia Montana, în particular;
– reducerea corupţiei la nivel înalt şi condamnarea marilor prăduitori, mult aşteptată şi promisă în fiecare campanie electorală.
Asociaţia Suporterilor Români a remis şi un manifest prin care face apel la ieşirea în stradă şi preia un vers din "Deşteaptă-te, române!", Imnul Naţional al României: "Viaţă-m libertate ori moarte!". Manifestul se încheie însă cu un apel la responsabilitate: "Fără violenţă!".