in

Turism de criză pe litoral

Suntem în plin sezon estival, iar prin conturile hotelierilor de pe litoral cam bate vântul. O importanţă deosebită o are criza economică. Agenţiile de turism înregistrează o scădere a vânzării pachetelor pentru litoralul românesc de circa 20% faţă de perioada similară a anului trecut. Doar turismul de weekend mai „salvează” ceva din afacerile de la malul mării.

 

Operatorii din turism spun că situaţia de pe litoral este alarmantă. „Situaţia este alarmantă pe litoralul românesc. Suntem în plin sezon estival, iar hotelurile sunt goale. Am fost acolo, am văzut cum stau lucrurile. Suntem în luna iulie, luna lui Cuptor, iar prin hoteluri bate vântul. Oamenii nu mai au bani, sunt amărâţi, disperaţi, numai de concediu nu le mai arde.

Turismul este strâns legat de veniturile oamenilor, de starea generală. Pentru moment asta este situaţia”, a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele de onoare al Federaţiei Patro-natelor din Turismul Românesc (FPTR).

Bulgaria şi Grecia, preferate

Românii care mai au bani de concediu sunt atraşi de ofertele din Bulgaria şi Grecia, care au servicii de calitate, condiţii de cazare mai bune decât la noi şi preţuri mai mici. „Până la această oră, sezonul estival este mai slab decât anul trecut. În primul rând, litoralul românesc are probleme, deoarece românii care mai au cât de cât bani de concediu se duc la bulgari sau la greci, deoarece aceştia au venit cu nişte oferte foarte atractive, la preţuri accesibile, dar şi din cauza lipsei turiştilor străini, aceştia fiind sub 1%. Bineînţeles că vechile probleme legate de infrastructura proastă, lipsa iluminatului stradal, câinii vagabonzi, serviciile de calitate slabă în multe staţiuni etc. rămân şi atârnă greu în balanţa calitate-preţ. Românii au început să se reorienteze către Bulgaria şi Grecia”, a declarat şi Traian Bădulescu, consultant turistic.

„Tarifele operatorilor de pe litoral sunt stabilite cu mult timp înainte de începerea sezonului. Faţă de preţurile practicate anul trecut în această perioadă, tarifele nu sunt mai mari, dar nici cu mult mai mici. Tarifele au fost reduse anul trecut la minimum, iar dacă anul acesta mai scad înseamnă că hotelierul va înregistra pierderi uriaşe. E de preferat să ţină hotelul închis, să îl conserve decât să îl deschidă. Dacă ai grad de ocupare de 10%, cu siguranţă înregis-trezi pierderi, deoarece utilităţile sunt foarte scumpe, trebuie să plăteşti salarii, impozit etc. La 1.000 de lei salariu trebuie să plăteşti taxe şi impozit la stat de circa 600-700 de lei”, a spus Daniel Vasilescu.

Morariu a mai spus că se vinde bine staţiunea Mamaia şi mai puţin sudul litoralului.

Litoralul, „mână moartă”

„Aveţi o ţară cu potenţial, popor primitor şi Carpaţii – spre asta se îndreaptă turiştii”. Cu aceste vorbe, cei din Organizaţia Mondială a Turismului ne sugerează să acceptăm că litoralul nu poate atrage turişti ca Grecia, Spania sau chiar Bulgaria.

Avem un as în mânecă şi ar trebuie jucat măcar în ultimul ceas. Şi nu doar Delta ar putea să ne aducă bani, susţine preşedintele Organizaţiei Mondiale a Turismului care ne sugerează să speculăm segmentul ECO. Avem deja pensiuni certificate la nivel european şi peste 20.000 de turişti străini care ne calcă pragul în fiecare an.

Aveţi o ţară cu potenţial, aveţi tradiţie, popor primitor, însă trebuie să ne întoarcem către natură, aveţi Carpaţii, spre asta se îndreaptă turiştii. În special nemţii, francezii şi britanicii, dar nu trebuie să-i neglijăm nici pe ruşi. Şi atunci care e concluzia? Sa lăsăm litoralul în seama turiştilor de weekend şi să încercăm să vindem mai bine cărările de munte.

De altfel în cei doi ani de criză toate ţările care au mizat doar pe litoral au pierdut. Iar noi mai mult decât ceilalţi pentru că plajele noastre rămân sub cele din Grecia, Turcia, Spania şi Bulgaria.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sentinţă în cazul românilor acuzaţi că ar fi violat o fată de 12 ani: sunt nevinovaţi

Preşedintele Napolitano: “Imigranţii trebuie să respecte legile noastre, altfel trebuie expulzaţi imediat”