Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat, miercuri, 17 aprilie, o solicitare către Rusia, prin care cere preşedintelui Vladimir Putin cât şi Dumei de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus) să recunoască independenţa regiunii separatiste din Republica Moldova, Transnistria, şi să permită intrarea acestui teritoriu în Federaţia Rusă.
Textul normativ a fost completat în baza unui referendum organizat în 2006, la care 97% dintre votanţi îşi doreau independenţa regiunii şi alipirea la Rusia.
”Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali. Singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negocieri. Guvernul rămâne deschis și interesat pentru un astfel de dialog”, se arată într-o declarație a Executivului de la Chișinău.
”Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune. Astfel, acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă”, susțin autoritățile moldovene.
Amintim că, la începutul lunii februarie, în Găgăuzia, zonă din sudul R.Moldova a fost desfășurat un referendum, considerat ilegal de conducerea țării. Majoritatea cetățenilor găgăuzi s-au pronunțat pentru independența regiunii față de R.Moldova, susţinând aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.
Putin: Transnistrenii au dreptul să decidă singuri
Rusia nu are intenţia de a anexa Transnistria sau orice altă regiune din lume, a declarat, într-un interviu pentru CNN, ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, care a denunţat „isteria molipsitoare” declanşată în contextul crizei din Ucraina.
Preşedintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea Tiraspolului privind recunoaşterea independenţei Transnistriei, însă nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri. Însă, preşedintele rus a declarat că „locuitorii din regiunea transnistreană ar trebui să aibă dreptul să-şi decidă propria soartă„.
„Este o problemă serioasă – Transnistria. Aceasta este una dintre cele mai complicate probleme moştenite după destrămarea URSS. Transnistria are o populaţie de peste jumătate de milion, iar oamenii au puternice atitudini proruse. Mulţi sunt cetăţeni ruşi. Cetăţenii care locuiesc în Transnistria trebuie să decidă singuri ce vor” „, a declarat preşedintele rus.
În urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, mai mulţi oficiali şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situaţiei din regiunea transnistreană, unde Rusia deţine peste 1.000 de soldaţi.
Transnistria este o regiune a Republicii Moldova cu majoritate rusofonă care şi-a autoproclamat independenţa în 1990. Un conflict armat, încheiat în 1992, s-a soldat cu sute de morţi şi intervenţia armatei ruse. De atunci, Rusia menţine militari în regiune, împotriva voinţei Guvernului moldovean şi în pofida unor angajamente de retragere asumate în 1999.