Facultăţile de Automatică, Telecomunicaţii, Petrol şi Gaze, dar şi Medicina, Geografia şi Contabilitatea sunt specializările unde anul acesta este cea mai mare concurenţă la admitere. De altfel, acestea sunt cele mai solicitate specializări pe piaţa muncii din străinătate, şansa tinerilor români de a pleca din țară și a de a prinde un serviciu bine plătit într-o ţară dezvoltată din lume.
Înghesuială mare la admiterea la Medicină din 2013. Diplomele recunoscute în spaţiul european, calitatea educaţiei din universităţile cu profil medical de la noi, dar mai ales salariile, care în străinătate pot ajunge la nivelul miilor de euro, sunt principalele motive pentru care adresabilitatea la medicină creşte încontinuu. Pentru admiterea la facultate din acest an două specializări au înregistrat o concurenţă imensă: stomatologia şi medicina generală. Practic, este vorba despre două dintre facultăţile care acum trimit cei mai mulţi absolvenţi să lucreze pe salarii bune în Occident.
Aproape 10 candidaţi pe un loc fără taxă este concurenţa anunţată, pentru sesiunea de admitere de anul acesta, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Bucureşti.
La Medicină generală, concurenţa este de 5,2 candidaţi pe un loc, la Farmacie 4 persoane se luptă pentru un singur loc, iar la Moaşe vor să ajungă 3 candidaţi pe un loc.
14.000 de medici au plecat spre UE
Exodul medicilor către Occident este o realitate. 14.000 de specialişti au plecat către ţări din Uniunea Europeană din momentul în care ţara noastră s- a integrat în acest sistem, anunţa anul trecut preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie. Acesta a arătat că pentru pregătirea acestor doctori statul român a cheltuit 3,5 miliarde de euro, care ar fi trebuit să se regăsească în serviciile de sănătate.
Cele mai căutate meserii din lume
La Universitatea Politehnica din Bucureşti, 7.800 de candidaţi concurează pentru 4.700 de locuri fără taxă. E cel mai mare număr de dosare depuse ultimii patru ani. Cea mai mare căutare o au specializările Inginerie Medicală şi Managementul Afacerilor, unde s-au înscris 6 candidaţi pe un loc. Urmează Inginerie Electrică, unde sunt 3 candidaţi pe loc, respectiv Automatică şi Calculatoare, cu aproape 1.000 de înscrişi pe 500 de locuri disponibile. „Aceste meserii sunt cele mai căutate în lume. Îşi găsesc un job sigur atât în ţară, cât şi în Europa sau oriunde în lume, cu calculatoare, comunicaţii, cu sisteme mobile”, a declarat Nicolae Țăpuş – vicepreşedinte al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti.
La ASE, cele mai căutate au fost şi anul aceasta specializările Contabilitate, Finanţe-Bănci şi Informatică Economică. în medie, sunt 3 candidaţi pe un loc fără taxă.
Universitatea Bucureşti a atras anul acesta aproape 26.000 de absolvenţi de liceu. În fruntea listei de opţiuni se numără Geografia, unde 4.800 de candidaţi se bat pe 1.100 de locuri. Urmează Facultatea de Administraţie şi Afaceri cu 2.000 de înscrişi, respectiv Dreptul, unde au fost depuse peste 1.600 de dosare.
Concurenţă ca pe vremea lui Ceauşescu
Salariile lunare de până la 5.000 de euro oferite de angajatorii din străinătate sau de 4.500 de lei în România în domeniul ingineriei de petrol şi gaze au acţionat anul acesta ca un miraj pentru absolvenţii de bacalaureat care s-au orientat în număr foarte mare către Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.
Sute de candidaţi s-au înscris la Facultatea de Inginerie de Petrol şi Gaze a universităţii, unică în ţară, dar şi în Europa Centrală şi de Est care asigură această specializare. „Este o surpriză foarte mare şi pentru noi, nu am mai avut atât de mulţi candidaţi pentru acest domeniu de pe vremea lui Ceauşescu”, arată Mihai Coloja, rectorul UPG Ploieşti.