Menu
in

Taxe multe, sărăcia omului. Guvernul Ponta măreşte birurile

Executivul Victor Ponta are nevoie urgentă de bani pentru acoperirea cheltuielilor bugetare. Întrucât Guvernul nu a strâns banii pe care îi prognoza la începutul lui 2013 şi a ieşit pe minus cu 3,8 miliarde de lei, dar şi pentru că anul electoral 2014 are nevoie de un buget care să îi asigure reuşita, premierul a găsit soluţia: mai multe taxe.

Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei noi taxe pe carburanţi. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care spune însă că banii încasaţi astfel vor fi folosiţi numai pentru infrastructura rutieră. Taxele reprezintă, momentan, 49% din preţul la pompă al benzinei şi circa 45% din cel al motorinei. Noua taxă ar scumpi litrul de carburant cu 10%, dar va avea efect şi asupra costurilor de transport al mărfurilor şi, implicit, asupra costurilor finale ale produselor, în supermarket. Altfel, spus activitatea economică av fi redusă.

22% impozit pe salarii

În căutarea de noi resurse financiare, guvernul condus de Victor Ponta analizează posibilitatea măririi bazei de impozitare de la 16% (cota unică) la 22%. Deşi este doar o propunere, ipoteza vehiculată i-a revoltat atât pe patroni cât şi pe salariaţi.

Propunerea măririi cotei unice de la 16% la 22% dă fiori sutelor de mii de antreprenori locali, dar şi celor peste şase milioane de angajaţi din România. Dacă ar deveni realitate, la un salariu de 2.200 de lei, românii ar pierde cu 106 lei mai mult dacă baza de impozitare va creşte la 22%. Practic, mărirea cotei de impozitare ar aduce mai mulţi bani la bugetul de stat în dauna salariaţilor şi a patronilor. În momentul de faţă, patronii achită un impozit de 16% pe profitul firmei, salariaţii achitând acelaşi procent pentru veniturile dobândite.

Oamenii de afaceri şi analiştii economici se opun cu tărie oricărei propuneri de creştere a taxelor, mai ales în contextul climatului economic dificil. Aceştia consideră că o majorare a cotei unice ar diminua din start salariile angajaţilor, iar un alt efect ar fi creşterea evaziunii.

Impozite pe piscine şi parcări

Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit. Impozitul va fi perceput atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice care deţin astfel de proprietăţi.

Noul impozit va fi aplicat doar acelor persoane sau firme care deţin în proprietate astfel de construcţii, nu şi persoanelor fizice care achită anual o taxă primăriei pentru folosirea unui loc de parcare.

Gaura de la buget va taxa în plus părinţii

Proiectul scrisorii de intenţie trimis Guvernului Ponta de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) creează panică în rândul a milioane de români care au în prezent un loc de muncă. Este vorba de propunerea de a extinde plata contribuţiilor la sănătate şi pentru copii sau soţii fără loc de muncă. În acest document se stipulează că soţul sau soţia care nu are venituri proprii ar putea fi taxat(ă) pentru asigurarea de sănătate, deşi până acum persoanele fără loc de muncă nu plăteau nimic. Iar acest lucru ar putea fi făcut prin suprataxarea soţului care are un loc de muncă. Ceea ce i-a nemulţumit pe mulţi a fost, însă, o altă prevedere care spune că părinţii care au loc de muncă trebuie să plătească şi pentru copiii de până în 26 de ani, aflaţi în întreţinerea lor.

Mai exact, Guvernul vrea ca toţi cei care nu au venituri proprii să plătească lunar suma de 38 de lei, contribuţia minimă. Măsura îi va afecta pe aproape 4 milioane de români care muncesc legal şi ar putea intra în vigoare de anul viitor. Guvernul şi-a justificat intenţia prin prisma găurii imense din bugetul asigurărilor de sănătate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version