Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a estimat zilele trecute că, până la 1 iunie, România va ajunge la 10.000 de cazuri de coronavirus, iar odată cu a doua jumătate a lunii mai se aşteaptă la o scădere progresivă a numărului de cazuri noi.
”Este un număr care poate fi modificat agresiv de nerespectarea anumitor condiţii”, spune Ministrul Sănătăţii.
”Noi trebuie să ne gândim la un vârf care merge până la 10.000 de cazuri adunate de la începutul pandemiei până la 1 iunie, urmând ca, odată cu a doua jumătate a lunii mai să vedem o scădere progresivă a numărului de cazuri noi, iar cazurile vindecate să crească. În acest context, ne gândim ca după 1 iunie să mergem pănă în 12.000- 13.000 de cazuri, dar este un număr care poate fi modificat agresiv de nerespectarea anumitor condiţii”, a declarat minitrul.
«Se pregătește triumful lui Orban»
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, pune însă la îndoială comunicarea guvernanţilor privind numărul de infectaţi. El consideră că cifra de 10.000 de infectaţi cu COVID-19 înaintată de guvernanți „pare că este o decizie politico-administrativă luată în cercurile înalte care ne conduc ţara” pentru a se arăta că „acest Guvern s-a descurcat mai bine decât italienii, spaniolii, francezii, britanicii, americanii, portughezii”. Tăriceanu a adăugat că „probabil că tabletele care dădeau câştigătorii în alegeri înainte ca votul să se termine au început să lucreze din nou”.
„Observ de câteva zile ca în comunicarea informală a guvernanţilor revine obsesiv o cifră: România va avea într-un final maximum 10.000 de infectaţi. De unde ştiu ei acest lucru când ei nu ştiu nici măcar câte teste sau măşti au în depozite?!
Mi-aş dori foarte mult să fie aşa, dar cred că totul nu este decât o pură acţiune de propagandă. Guvernul nu s-ar hazarda în a avansa o cifră dacă ar lua în calcul următoarele:
1. Până acum la 36.000 de testări avem cam 10% infectaţi cu corona (3.613).
2. Nu au reuşit până acum să testeze nici măcar personalul medical (aprox 200.000 persoane) care a fost trimis la luptă fără echipamente de protecţie.
3. Nu au fost testate zonele de focar declarat (Suceava, Arad, Ţandărei) unde trăiesc, de asemenea, aproape 300.000 de persoane.
4. Recunosc sau nu autorităţile, toţi ştim că peste 500.000 de romani s-au întors în ţară din zone fierbinţi şi mulţi dintre ei s-au dus în mediul rural unde măsurile de izolare la domiciliu au fost luate în glumă. Nu s-a testat nimic în aceste zone.
În general guvernul Orban nu are vreun apetit pentru a testa romanii. În România se testează 1876 persoane dintr-un million în vreme ce în Spania se fac 7593 teste la milionul de locuitori şi în Italia 10.252 teste la 1 milion de locuitori.
Deci, deşi ştim aceste lucruri grave, de unde vine această cifră de 10.000 bolnavi? Nimeni nu ştie. Pare că este o decizie politico-administrativă luată în cercurile înalte care ne conduc ţara. Pare că profitând de starea de urgenţă au început deja să se scrie rapoartele despre câţi infectaţi şi câţi morţi de coronavirus vom avea până la final. Şi aceste cifre trebuie să arate ca acest Guvern s-a descurcat mai bine decât italienii, spaniolii, francezii, britanicii, americanii, portughezii, șamd la un loc. Echipa de zgomote a guvernanţilor deja pregătesc triumful lui Orban în fata neputincioşilor Trump şi Boris Johnson. Probabil că tabletele care dădeau câştigătorii în alegeri înainte ca votul să se termine au început să lucreze din nou.
Deci, să nu ne mirăm dacă gradul de testare în România va rămâne în continuare cel mai mic din lume. Să nu ne mire că avioanele cu teste vor tot întârzia până în vară când lumea nu se va mai gândi la coronavirus, ci la cum să-şi reia viaţa. Să nu ne mirăm dacă vom avea mii de morţi suspecte, dar care nu vor fi niciodată încadrate la morţi din cauza coronavirusului pentru că ar strica statistica oficială! Totul pentru Partid! Totul pentru Conducător!”, se arată pe pagina de Facebook a lui Călin Popescu Tăriceanu.