Călin Popescu Tăriceanu critică din nou guvernul Orban, trăgând un semnal de alarmă că în România bolnavii care nu au coronavirus nu mai sunt tratați în spitale.
Liderul ALDE relatează pe pagina sa de Facebook cazul unei persoane care a trebuit să-și ia mama din spitalul unde era internată.
”S-a considerat că, dacă suferă de cancer de piele, nu se califică să stea în spital. Mama prietenului meu este unul dintre miile de români care au fost somați să dispară din spitale pentru a face loc celor care vor veni cu infecția COVID-19”, spune Tăriceanu, care extrage câteva concluzii sumbre despre situația bolnavilor din România.
Astfel, spune liderul ALDE, nu ești tratat în spitalele din România dacă nu spui că ai simptome de coronavirus, iar dacă spui că ai tensiune, diabet sau cancer nu ești bun, nu ești „la modă”.
Tăriceanu are și o soluție pentru această situație: ca să nu mai fie scoși bolnavii din spitale, să fie organizate spitale în spații adecvate (săli de sport, spații expoziționale) unde să poată fi tratați în condiții bune bolnavii de coronavirus cu forme ușoare. Acest lucru, spune Tăriceanu, ar da șansa altor bolnavi să se bucure de atenția de care au nevoie, pentru că și ei plătesc asigurări medicale, nu doar cei cu COVID-19.
Liderul ALDE le cere și specialiștilor și medicilor să cântărească bine între ”deciziile imbecile” ale acestor guvernanți și dreptul la sănătate și la viață al bolnavilor cronici!
Bolnavii cronici îşi aşteaptă rândul la sănătate
În ultima perioadă, tot mai multe asociații de pacienți fac apel ca spitalele să fie redeschise în această perioadă și pentru restul pacienților, nu doar pentru cei infectați cu coronavirus, în special pentru pacienții cu boli cronice.
Sistemul medical din România își diagnostica, trata și opera cu întârziere pacienții, în multe cazuri, și înainte de pandemie, dar problema s-a acutizat în ultimele două-trei luni, odată cu recomandarea autorităților ca în spitale să mai fie tratate doar urgențele, în afara pacienților infectați cu COVID-19, virusul care a speriat întreaga planetă. Țara noastră are cam 5 milioane de bolnavi cronici, estimează Radu Gănescu, președintele COPAC, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România. Doar estimează, pentru că statul român nu are nici măcar registre cu numărul exact al bolnavilor. O mare parte dintre acești pacienți nu mai au acces în spitale de câteva luni.