Menu
in

Statul român este incapabil să stopeze exodul medicilor

Aproximativ 3% dintre medicii români şi 5-10% dintre asistente pleacă din ţară în fiecare an, potrivit unui studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice şi făcut public de MediHelp International.

Conform studiului, cele mai frecvente destinaţii ale personalului sanitar român sunt Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Scandinavia. Din 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, şi până în februarie 2013, un total de 28.000 de doctori şi 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în afara ţării. Dintre aceştia 80% au îndeplinit cerinţele angajatorilor în privinţa pregătirii profesionale (diplomelor deţinute) şi al limbilor străine cunoscute.

În anul 2010, peste 7.000 de specialişti au părăsit România şi peste 4.000 au fost dispuşi să lucreze în străinătate. În 2011, 16.500 de doctori şi asistente au semnat contracte de muncă în afara graniţelor tării, dublu faţă de 2010 (când numai 8.100 s-au angajat). Potrivit statisticilor de emigrare, dintre profesioniştii români care îşi caută un loc de muncă în străinătate, cei din sistemul medical se situează pe locul al II-lea.

„Studiile arată că 80% dintre tinerii absolvenţi sunt pregătiţi să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250 – 300 euro, iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiştilor români pleacă în alte ţări”, precizează Zahal Levy, preşedintele MediHelp International.

Studiile arată că migraţia din România a fost declanşată odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi începerea crizei economice.

O strategie eficientă pentru această problemă lipseşte, statul român arătându- se incapabil să stopeze exodul „halatelor albe”, care a devenit un fenomen care afectează întreg sistemul sanitar din ţară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version