Elena Tudor, director general al Direcţiei Generale Protecţia Copilului, a declarat că există peste 80.000 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Totuşi există şi o veste bună: numărul acestora este în scădere faţă de anii anteriori din cauza crizei care i-a determinat pe români să se întoarcă în ţară.
Numărul familiilor cu copii, afectate de plecarea la muncă în străinătate, a marcat o reducere: de la 60.468 în 2009 la 59.724 – anul trecut, iar din acestea 35.430 au un părinte plecat. în 7.744 de cazuri, chiar şi unicul susţinător a plecat din ţară, lăsând astfel fără protecţie un număr de 10.264 minori.
„Datele colectate de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe arată că, pentru 2011, la nivelul primăriilor din comune, oraşe şi municipii, au fost identificaţi 83.658 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, număr în scădere faţă de anii anteriori – 84.084 copii în 2010 şi 85.065 copii, cu un an mai înainte. Explicaţia acestei tendinţe o avem cu toţii. ştim că, datorită crizei, numărul celor care au plecat la muncă în străinătate s-a diminuat, iar o parte dintre cei care munceau în alte ţări a revenit”, a spus directorul general Elena Tudor, citată de Agerpres. Aceasta a mai explicat că se lucrează la un proiect care să vină în sprijinul acestor copii ‘abandonaţi’.
„În prezent, la nivelul Ministerului Muncii se află în curs de implementare un program finanţat printr-un acord cadru de împrumut semnat între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care are ca obiectiv principal înfiinţarea la nivel comunitar a aproximativ 200 de centre de zi şi consiliere destinate prevenirii separării copilului de familia sa. Concomitent cu înfiinţarea acestor servicii se va proceda la instruirea specialiştilor astfel încât aceştia să deprindă noi metode de lucru care să corespundă nevoilor concrete ale copiilor. Primăriile interesate mai pot depune proiecte pentru înfiinţarea unor astfel de centre până la data de 31 martie”, a precizat Elena Tudor.
Lege amânată
În dezbatere parlamentară se află, de câţiva ani, o propunere care vizează reglementarea cadrului legal privind respectarea şi garantarea drepturilor minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Proiectul a trecut de Senat, dar deputaţii nu au putut conveni dacă legea trebuie să se extindă şi asupra persoanelor de până la 26 de ani care se află încă în întreţinerea părinţilor până la finalizarea studiilor sau trebuie să se rezume doar la cele de până la 18 ani.