Ei vor deconta seceta care a făcut ravagii în culturile de cereale din toată ţara. Preţurile produselor agricole cresc în medie cu 30%. Pâinea s-a scumpit deja cu 15%, iar preţul lactatelor se va majora până la sfârşitul anului cu 30%.
Alimentele de bază se vor scumpi continuu până la sfârşitul anului. Pâinea, laptele, carnea, uleiul, zahărul şi chiar mămăliga vor costa cu 20-30% mai mult, avertizează specialiştii în agricultură. Ei sunt cât se poate de pesimişti: chiar dacă vor apărea legume din culturi tomnatice, nici acestea nu vor fi mai ieftine, iar vârful se va atinge după 20 septembrie.
Preţurile la alimentele de bază urcă pe zi ce trece, iar comercianţii sunt legaţi de mâini şi de picioare de seceta care le-a înjumătăţit recoltele faţă de anul trecut şi care îi obligăsă vândă tot mai scump ceea ce produc. Preţul unui kilogram de cartofi ajunge la 2 lei, iar roşiile se apropie de 5 lei pe kilogram, iar vânzătorii spun că majorările continuă dacă nu vin ploile. “Noi producem ceea ce vindem şi nu mai este apă cu ce să le udăm. Nu mai este apă în fântâni şi am pierdut o mare parte din producţie pentru că nu am avut cu ce să irigăm”, spune un comerciant. Vorbim de scumpiri „cu două cifre”, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Culturile de câmp sunt cele mai afectate de secetă.
„Culturile de roşii, ardei, castraveţi sunt toate calamitate: plantele s-au uscat de sus în jos, pentru că seceta atmosferică a fost mai puternică decât cea pedologică. Deja în piaţă preţurile sunt mai mari decât anul trecut. A început cu 15% şi mai urmează până la un prag maxim de suportabilitate”, a declarat Tabără.