În preajma sărbătorilor, românul este mai mult decât risipitor. Statisticile arată că în luna decembrie se cheltuieşte mult mai mult decât este necesar. Însă, nu este şi cazul sărbătorilor de iarnă de anul acesta. Românii au un buget mediu pentru Crăciun şi Revelion, mult mai mic decât în ultimii doi ani.
Criza afectează din ce în ce mai mult şi sărbătorile de iarnă ale românilor, bugetul mediu alocat pentru Crăciun şi Revelion fiind de 1.000 de lei, mult mai mic în comparaţii cu anii trecuţi.
Mâncăm jumătate de porţie
Pentru produsele alimentare cumpărate în perioada sărbătorilor de iarnă, orăşenii intenţionează să aloce în medie 422 lei, comparativ cu sume de aproape două ori mai mari alocate în anii anteriori. Paradoxal este că, în 2009, spre exemplu, când criza economică se înfiripa în buzunarele românilor, cheltuielile atingeau maximul ultimilor ani. Reducerea drastică a bugetului pentru Crăciunul şi Revelionul de anul acesta se poate justifica prin maturizarea cumpărătorului, care a ajuns să îşi gestioneze banii mult mai eficient.
Nu renunţăm la haine şi cosmetice
Românii taie de pe lista alimentelor pe care să le pună pe masă pentru a suplimenta bugetul alocat produselor nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă (haine, încălţăminte, cosmetice etc.) Faţă de anul trecut, această categorie are o pondere mai mare în bugetul de cheltuieli, fiind alocată, în medie, suma de 400 de lei, ceva mai ridicat faţă de anii trecuţi.
Vacanţa de Crăciun, un lux
A pleca de acasă în vacanţa de Crăciun devine un vis tot mai îndepărtat. Tarifele foarte ridicate ale hotelierilor determină ca 85% dintre români să petreacă Ziua Sfântă în propriul cămin. Ce-i drept, pentru a evada în natură, orăşenii alocă un buget de aproape 1.500 de lei, foarte mult pentru numai trei zile. Astfel, cei mai mulţi români preferă să iasă în oraş, la restaurant sau cafenea. Pentru astfel de activităţi se alocă sume modeste, de circa 400 de lei, în creştere faţă de anii precedenţi. Astfel se explică faptul că mulţi renunţă la vacanţe, pe care le suplinesc cu astfel de ieşiri.
Cadourile nu lipsesc
Cadourile oferite apropiaţilor nu lipsesc de pe lista de cumpărături. Ce-i drept, este vorba despre lucruri simbolice, întrucât banii sunt limitaţi. Cu toate că procentajul celor care intenţionează să ofere cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă este în uşoară creştere comparativ cu anul trecut (82,4% în 2011 faţă de 80,5% în 2010), suma medie alocată pentru acestea este mai mică. în acest context, bugetul pentru cadouri are o valoare medie de 350 de lei, cu aproape 200 de lei mai mic decât în urmă cu doi ani. Tipurile de cadouri pe care românii intenţionează să le cumpere sunt articolele de îmbrăcăminte/încălţăminte, cosmetice/parfumuri, ciocolată/cafea şi jucării.
An sărac, Revelion modest
De Revelion, românii alocă întreaga sumă de bani în scopul mini vacanţei, însă strâng cureaua şi în acest sens. Numai 5% vor pleca în stăinătate, iar 88% vor petrece venirea noului an în ţară. Dintre aceia care vor petrece Revelionul în ţară, majoritatea (80,3%) vor sărbători acasă, în propria locuinţă sau în locuinţa prietenilor sau a rudelor. Doar 9,5% dintre români vor merge la un restaurant sau club, în timp ce 7,5% vor petrece Revelionul într-o staţiune montană sau balneară.
Ca în fiecare an, preţurile explodează în această perioadă. Cei care vor să întâmpine noul an în Poiana Braşov sau în Predeal ar trebui să ştie că preţurile nu sunt deloc mici. Un pachet de Revelion, care include patru nopţi de cazare în cameră dublă la un hotel de patru stele, mic dejun, cină şi masă festivă, costă între 2.000 şi 2.700 de lei de persoană,o sumă colosală dacă o raportăm la veniturile românilor. Totuşi, turistul român este gata oricând să facă şi compromisuri, numai pentru a ieşi din rutina cotidiană. Conştient de faptul că este foarte posibil ca pe 2-3 ianuarie să nu ajungă la serviciu, echipat pentru „drumuri dificile” şi cu speranţa că nu va rămâne înzăpezit, se aventurează ceva mai departe de Valea Prahovei, atras fiind de preţurile mai mici. Astfel, cei mai mulţi nu se mai uită la condiţiile oferite şi se mulţumesc cu un hotel sau o pensiunea trei stele sau margarete, după caz, unde pot petrece o vacanţă de Revelion destul de reuşită, achitând puţini bani pe masă şi cazare. De exemplu, în zonele turistice de pe lângă Sibiu, Vâlcea, Cluj sau Piatra Neamţ, la o pensiune de trei margarete vei achita circa 500 de lei, asta dacă închiriaţi toată vila, fapt care presupune „colectarea” unui grup de 10-15 persoane şi dacă vă aprovizionaţi cu mâncare şi băutură dintr-un supermarket.